· · Коментара: 0
УКУСНО

Узмите ЦРНИ ЛУК и направите један ручак за два дана: Ко год је јео ово јело, остао је БЕЗ ТЕКСТА (РЕЦЕПТ)

Представљамо вам турски специјалитет који ћете обожавати.

1623838430_onions-6031410_1920.jpg
фото: Пиксабеј

Ово јело ћете спремити са задовољством јер ћете моћи да га једете два дана. Наредног дана је довољно само да га загрејете у рерни, а укус ће остати феноменалан.

Иако је за назив овог јела "соган долма" мало ко чуо, рецепт и његова припрема биће вам и те како познати, ако сте макар једном у животу правили пуњене паприке.

Прочитајте још: Мрзи вас да кувате? Пуњенe КРОМПИРE могу да спреме и деца! (РЕЦЕПТ)

Соган долма на турском значи пуњени лук. Долма је иначе назив који се користи за било које пуњено поврће - тиквице, парадајз, паприке, лук.

Ово јело припремом и изгледом подсећа на пуњене паприке, али му црни лук даје посебну арому, а зачини укус оријента. 

Соган долма, односно пуњени лук, прво је постао популаран у Босни, па је потом дошао код нас.

Састојци:

500 грама јунећег или пилећег млевеног меса
150 грама пиринча
10 већих главица црног лука
зачини по жељи: слатка паприка, туцана паприка, со, бибер, суви биљни зачини
2 дл пасираног парадајза
4-5 кашика уља
1 пуна кашика брашна

Прочитајте још: ПУЊЕНЕ ПАПРИКЕ какве до сада нисте пробали! (ВИДЕО)

Припрема:

Лук очистите и ставите да се кува у кључалој води око 10 минута. Након тог времена извадите лук и пребаците га у хладну воду да се охлади.

Од охлаћеног лука полако одвајате унутрашље слојеве.

Извађену средину лука исецкајте и динстајте на уљу, па додајте млевено месо, зачине и пиринач, и динстајте око 15 минута, док се не сједини лепо, потом оставите смесу да се охлади.

Прочитајте још: Божанствени пуњени модри патлиџан, а могу и тиквице! (РЕЦЕПТ)

У спољашњи слој лука сипајте припемљену смесу и слажите напуњен лук у шерпу, један до другог. Налијте воду, ставите поклопац и пустите да се кува на јачој температури док вода не испари.

Када течност испари поново сипајте мало воде и сок од парадајза, смањите температуру и оставите да се крчка око 10 минута.

Шерпу прекријте фолијом и ставите у предходно загрејану рерну да се запече око 15 минута на 200 степени.

Идеалан прилог уз соган долму је павлака и пире од кромпира.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.