Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
паста

Како да припремите НАЈУКУСНИЈУ ТЕСТЕНИНУ: Ово су мале тајне ИТАЛИЈАНСКИХ КУВАРА

Тестенина је италијански специјалитет који је данас саставни део исхране готово свих људи на планети. Кување тестенине делује толико лако да и људи који нису вешти у кухињи умеју бар да направе неко јело од готове тестенине.

1601972360_Depositphotos_175058098_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Но, само зато што делује лако и зато што је често кувамо, не значи и да то радимо како треба!

Постоји низ златних правила на која ће вас упутити сваки познавалац италијанске кухиње када је припрема тестенине у питању. Једно од њих је никако не сипајте уље у воду у којој кувате тестенину.

1. Прочитајте састав на паковању, јер постоје тестенине од јаја и сушене тестенине од брашна и воде које су нешто тврђе. Тестенина са јајима упија мање воде па је погоднија за нешто кремастије умаке од меса, павлаке и печурака. Ако правите тестенину у парадајзу онда вам треба ова са брашном и водом.

Прочитајте још: Направите ЈЕСЕЊИ НАПИТАК: ЦИМЕТ је обавезан, а решава вас бактерија и гљивица

2. Оно где сви највише грешимо је заправо начин кувања тестенине. Вероватно су многи од вас усвојили савет старијег из кухиње да се у лонац са водом сипа уље “како се тестенина не би лепила”. Ово је једна од највећих грешака. Мешање уља и воде довешће до тога да ће се уље највероватније залепити за тестенину након што је процедите, а то ће касније спречити да се сос којим прелијете пасту измеша лепо са њом. Додатак уља само ће је учинити маснијом па се сос после неће добро ухватити за тестенину.

Тестенину обавезно мешајте током кувања и никако немојте да поклапате шерпу.

Како бисмо спречили лепљење тестенине током кувања шерпа треба бити широка и дубока, да би тестенина имала простор да се ‘креће’. Италијанско је правило да 1 литар воде иде на сваких 100 грама пасте!

3. У сву ту силну воду треба додати и доста соли. Тестенина је сама по себи неслана, а најбољи начин да је равномерно посолите јесте да со додате у воду. Не стављајте со ‘одока’. Правило је 7 грама соли на 100 грама тестенине. Со никад не стављајте одмах, већ кад вода почне да ври!

Прочитајте још: Дијета за ЖЕНЕ СТАРИЈЕ од 35 година: 35 ГРАМА ових намирница и 3,5 килограма мање сваке недеље

4. Шпагете додајте тек кад вода почне да ври. Немојте никад ломити шпагете! Ухватите руком количину коју желите, ставите у средину суда у коме ври вода и пустите да се шпагете рашире. Постепено ће се саме спустити у воду.

5. Пазите да се тестенина не прекува. Тестенину би требало кувати “ал денте”, односно да се осети под зубом. Како знати кад је довољно кувана? Узмите комад тестенине, шпагета рецимо, и прекините је. Уколико се у средини једва назире тамније тесто, скувана је. Или, једноставно загризите комадић.

Никад је немојте оставити поклопљену на искљученој рингли да још мало одстоји јер ће се угњецати и распасти.

6. Тек оцеђену тестенину никад немојте испирати водом! Вода у којој се тестенина кувала садржи скроб и доприноси укусу. Тестенину само процедите и помешајте са сосом.Уколико припремате неку врсту салате са тестенином оставите да се охлади постепено, а да се не би слепила тек кувану је прелијте са мало уља.

Прочитајте још: Начини помоћу којих ћете ЈЕСТИ ВИШЕ ПОВРЋА

7. Тек оцеђену тестенину додајте у припремљени сос и кувајте све заједно још око минут – два, не дуже. Тако ће се најлепше сјединити. Количина соса која иде уз тестенину треба бити умерена. Не сме ништа пливати, него умак мора бити обавијен око сваког комада тестенине, али истовремено не сме бити слепљен.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas