· · Number of comments: 0

Како се кува КИНОА? Пипремите је према одређеним корацима и уживајте у укусу

Киноа може слободно да се користи као замена за пиринач у комбинацији са свежим поврћем

1670247688_shutterstock_440055499.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Ова јужноамеричка житарица некада је називана и "златом Инка" будући да је била на цени као извор снаге и издржљивости за ратнике. Као и амарант (штир), киноа се сврстава у тзв. псеудожитарице јер, иако не припадају групи житарица, њихове семенке подсећају на житарице и користе се на сличне начине као житарице.

Киноа је богата беланчевинама, аминокиселинама, непробављивим влакнима, фосфором, магнезијумом, цинком, бакром, манганом и гвожђем, а могу је без проблема конзумирати и особе алергичне на глутен. У продавницама здраве хране можете је наћи у белој и црвеној варијанти.

Прочитајте још: Доручак у коме ћете уживати: Једноставан начин да спремите ХРСКАВУ СЛАНИНУ

Кување киное уопште није тешко. Најпре је треба опрати, а неки кувари препоручују и да је потопите на 5-10 минута. Затим се киноа налива водом у односу 2:1, чека се да прокључа и кува се на тихој ватри око 15 мин. За то време киноа ће да набубри и да се увећа чак 4 пута.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Post a Comment
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.