Први корак ка прављењу зимнице су правилно очишћење тегле
Ништа не квари ужитак у домаћој зимници као покварене тегле. Правилна стерилизација је тајна дуговечне и безбедне зимнице. Уз неколико проверених трикова, ваша паприка, краставци, џемови и пекмези ће остати свежи и мирисни месецима.
Зашто је стерилизација важна
Када пуните тегле, чак и најмања бактерија или буђ може упропастити сав труд. Стерилне тегле и поклопци уништавају све микроорганизме и спречавају кварење, чувајући укус и боју ваше зимнице.
Како правилно стерилисати тегле и поклопце
1. Провера и чишћење
Изаберите само неоштећене тегле и поклопце – ни једна мала пукотина или удубљење није безопасно. Оперите их топлом водом са мало детерџента и добро исперите.
2. Стерилизација тегле
У рерни: Ставите тегле на решетку у рерни и загрејте на 120–130 °Ц око 15–20 минута.
У води: Тегле ставите у већи лонац са хладном водом, тако да их вода потпуно прекрије, и кувајте 10–15 минута од момента кључања.
3. Стерилизација поклопаца
Поклопце не кувајте предуго, јер гума може да се оштети. Довољно је да их ставите у скоро кључалу воду на 5 минута.
4. Пуњење и затварање
Пуните тегле док су још топле, а намирнице добро обрађене. Чим их затворите поклопцем, окрените наопако на пар минута – вакуум помаже да поклопац „загризе“ и додатно штити садржај.
5. Хлађење и чување
Тегле оставите да се потпуно охладе пре него што их преместите у оставу или подрум. Чувајте их на тамном, хладном и сувом месту.
Уз ове просте, а поуздане методе, ваша домаћа зимница ће бити чиста, мирисна и сигурна – спремна да вас греје и освежава кроз целу зиму.
(Ствар укуса)