Многи мисле да сладолед може трајати заувек докле год је у замрзивачу, али то ипак није тачно
Иако ниска температура успорава кварење, сладолед и даље има рок трајања и може да изгуби укус и текстуру ако предуго стоји.
Ево шта треба да знате како бисте избегли разочарање када посегнете за старом кутијом сладоледа.
Колико дуго сладолед траје у замрзивачу?
Сладолед из продавнице, у оригиналном паковању, обично траје до шест месеци у замрзивачу. Рок употребе је увек означен, али ако је чуван на стабилној температури (-18°Ц), може се јести и након тог датума. Код домаћег сладоледа трајање је краће јер нема конзервансе и често се чува у посудама које пропуштају ваздух.
Важно је да сладолед не остаје дуго на собној температури и да се никада не замрзава поново након што се једном отопи.
Како препознати да је сладолед покварен?
Сладолед може бити небезбедан чак и ако не изгледа лоше. Због шећера који садржи, лако може постати подлога за развој бактерија ако је био у контакту с патогенима. Најчешћи знак да више није добар јесу кристали леда на површини. То значи да је изгубио влагу и да је квалитет нарушен. Такав сладолед се може појести ако уклоните горњи слој, али не очекујте кремасту текстуру и пуни укус.
Сладолед није вечан – иако може стајати месецима у замрзивачу, после одређеног времена губи на квалитету и текстури. Правилно складиштење продужава му век, али најбоље је уживати у њему док је свеж и кремаст.
(Ствар укуса)