Сладолед је неизоставни део летње исхране па је често питање кад се он може дати и оним најмањима.
Наиме, тачне препоруке нема, али због већег садржаја шећера и температуре производа не саветује се давање деци пје навршених годину дана, па чак и нешто касније", објашњава нутриционисткиња Тена Нисетео.
У првој години исхрана треба да буде базирана на природним намирницама, и треба избегавати индустријску храну, попут слаткиша и грицкалица. "У индустријским сладоледима налазе се адитиви и шећери, али за старије дијете ово може да буде квалитетнији избор десерта. Домаћи сладолед може да се понуди већ од годину дана јер комбинација воћа и млека или јогурта може да буде добар међуоброк", објашњава нутриционисткиња.
Старија деца могу слободно да га конзумирају јер он може да буде добар млечни оброк. На крају крајева, реч је о млечном производу, односно десерту високе хранљивости, а нутриционистички је увек добро обогатити га комадићима свежег воћа (боровнице, брескве, јагоде и слично).
Важно је напоменути да се у летњем периоду намирнице пуно брже и лакше кваре, због чега је добро следити једноставне савете: увек добро прегледајте намирницу, купујте мање количине лако кварљивих намирница, правилно их складиштите и припремајте непосредно пре храњења.
(Yумама)