Идеално време кувања домаће супе даје пун укус и бистрину – већина греши јер кува прекратко.
Колико дуго се кува домаћа супа? Многи мисле да је једноставна – мало поврћа, комад меса и готово. Али ако супа испадне бледа, мутна или без укуса, проблем није у састојцима, већ у времену кувања.
Према савету нутрициониста и кулинарских стручњака, идеално време кувања домаће супе директно утиче на њен укус, бистрину и хранљиву вредност. Кратко крчкање не може да извуче колаген из костију, нити да повеже ароме поврћа и зачина. Зато је важно знати тачно колико дуго треба да се кува – да би свака кашика била окрепљујућа, укусна и лековита, баш као што памтимо из детињства.
Идеално време кувања домаће супе зависи од врсте меса:
Пилећа супа: минимум 90 минута на тихој ватри. Ако користите домаћу кокошку, продужите на 2 сата.
Говеђа супа: тражи стрпљење – 3 до 3.5 сата лаганог крчкања за пун укус и колаген.
Повртна супа: готова за 45 минута, али без меса неће имати ону дубину и снагу.
Како да ти супа успе сваки пут
– Почетак са хладном водом: тако се хранљиве материје боље извлаче из костију и меса.
– Велики комади поврћа: дају бистрину и лакше се одстрањују.
– Тиха ватра, без кључања: кључ је у стрпљењу – буквално.
– Скидање пене: обавезно, за чисту и лагану супу.
– Зачини пред крај: да не изгубе арому током дугог кувања.
Одговори на најчешћа питања о кувању супе
Колико дуго се кува пилећа супа?
– Минимум 90 минута, идеално 2 сата за домаћу кокошку.
Зашто ми је супа мутна?
– Вероватно сте је кували на јакој ватри или нисте скидали пену.
Могу ли убрзати кување?
– У експрес лонцу да, али укус неће бити исти.
Када додати резанце или кнедле?
– Пред крај кувања, да не упију превише течности и не размекшају се.
Да ли се поврће сецка пре кувања?
– Не мора – већи комади дају бољу бистрину и лакше се одстрањују.
Ако желите да супа буде више од обичне течности – да мирише на детињство, окрепи тело и душу – дајте јој време. Идеално време кувања домаће супе није луксуз, већ кључ за пун укус.
Домаћа супа није само рецепт – то је време, стрпљење и пажња. Колико дуго се кува домаћа супа, управо је оно што одлучује да ли ће бити бледа и без укуса или пуна мириса, бистрине и хранљивих састојака. Идеално време кувања претвара обичне састојке у јело које греје душу и враћа осећај дома, баш као код баке.
(Крстарица)
БОНУС ВИДЕО: