Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КОЛИКО ДУГО ТРЕБА ДА КУВАТЕ СУПУ: Савет који вам може помоћи да добијете пун укус и бистрину

Идеално време кувања домаће супе даје пун укус и бистрину – већина греши јер кува прекратко.

1763902062_shutterstock_2183938315.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Колико дуго се кува домаћа супа? Многи мисле да је једноставна – мало поврћа, комад меса и готово. Али ако супа испадне бледа, мутна или без укуса, проблем није у састојцима, већ у времену кувања.

Према савету нутрициониста и кулинарских стручњака, идеално време кувања домаће супе директно утиче на њен укус, бистрину и хранљиву вредност. Кратко крчкање не може да извуче колаген из костију, нити да повеже ароме поврћа и зачина. Зато је важно знати тачно колико дуго треба да се кува – да би свака кашика била окрепљујућа, укусна и лековита, баш као што памтимо из детињства.

Идеално време кувања домаће супе зависи од врсте меса:

Пилећа супа: минимум 90 минута на тихој ватри. Ако користите домаћу кокошку, продужите на 2 сата.
Говеђа супа: тражи стрпљење – 3 до 3.5 сата лаганог крчкања за пун укус и колаген.
Повртна супа: готова за 45 минута, али без меса неће имати ону дубину и снагу.
Како да ти супа успе сваки пут
 – Почетак са хладном водом: тако се хранљиве материје боље извлаче из костију и меса.

 – Велики комади поврћа: дају бистрину и лакше се одстрањују.

 – Тиха ватра, без кључања: кључ је у стрпљењу – буквално.

 – Скидање пене: обавезно, за чисту и лагану супу.

 – Зачини пред крај: да не изгубе арому током дугог кувања.

Одговори на најчешћа питања о кувању супе

Колико дуго се кува пилећа супа?

– Минимум 90 минута, идеално 2 сата за домаћу кокошку.

Зашто ми је супа мутна?

– Вероватно сте је кували на јакој ватри или нисте скидали пену.

Могу ли убрзати кување?

– У експрес лонцу да, али укус неће бити исти.

Када додати резанце или кнедле?

– Пред крај кувања, да не упију превише течности и не размекшају се.

Да ли се поврће сецка пре кувања?

– Не мора – већи комади дају бољу бистрину и лакше се одстрањују.

Ако желите да супа буде више од обичне течности – да мирише на детињство, окрепи тело и душу – дајте јој време. Идеално време кувања домаће супе није луксуз, већ кључ за пун укус.

Домаћа супа није само рецепт – то је време, стрпљење и пажња. Колико дуго се кува домаћа супа, управо је оно што одлучује да ли ће бити бледа и без укуса или пуна мириса, бистрине и хранљивих састојака. Идеално време кувања претвара обичне састојке у јело које греје душу и враћа осећај дома, баш као код баке.

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas