· · Коментари: 0
САВЕТИ

Маме и баке ОТКРИВАЈУ: Ово су три кардиналне грешке приликом кувања

Кување није једноставан посао, ма колико да волимо да испробавамо рецепте.

1632692426_Depositphotos_134254102_s-2019.jpg
Фото: Depositphotos

Ма колико да некада имамо жељу да испробавамо нова јела у кухињи, постоје ствари којима на најпростији начин можемо потпуно упропастити своје јело. Посебан проблем настаје уколико те грешке почну да се понављају и кување се сведе на припрему намирница које чек могу угрозити и здравље, осим што је неукусно за конзумирање.

Прочитајте још: Седам занимљивих ЖЕНСКИХ имена која су изведена од БИЉАКА

Откривамо вам које су три кључне грешке у кувању, а које смо сазанли од искусних домаћица.

Пржење у дубоком уљу

Ово није само претња за унос нежељених калорија, већ хемикалије које се стварају када се одређене намирнице, на​ ​пример кромпир, пржи на високој температури.

Прочитајте још: Удобно и модерно: Разбијте јесењу монотонију откаченим ХЕЛАНКАМА које су апсолутни ХИТ (ФОТО)

Акриламид је хемикалија која се користи највише у индустријској производњи, попут производње папира. Налази се и у диму цигарете, због чега су сви пушачи и они око њих изложени хемикалијама. На​с​таје и када се одређена храна, попут оне која садржи скроб.

Загревање погрешних уља

Маслиново уље престаје да буде здраво за наше срце ако се загрева на јако високој температури, али поручују како оно неће отпустити штетне токсине током загревања. Тачније маслиново уље се током загревања "распада" и велики број важних састојака, попут омега - 3 масних киселина и антиоксиданса, пропада у процесу.

Загрорела храна

Прочитајте још: Принцезину ТАШНУ сада носе сви: Стил Кејт Мидлтон копирају младе глумице (ФОТО)

Сирова и слабо кувана храна представља опасност за здравље, али и загорела храна може имати исту последицу. Ако храну припремате на јако високим температурама можете препећи намирницу, а тако се ​стварају хемикалије које могу повећати ризик од развоја опасних болести. 

Хетероциклички ароматски спојеви и полициклички ароматски угљиководици су две хемикалије формиране када се месо кува на високим температурама, а оне могу узроковати промену која може повећати ризик од развоја опасних болести.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.