· · Komentari: 0
SAVETI

Mame i bake OTKRIVAJU: Ovo su tri kardinalne greške prilikom kuvanja

Kuvanje nije jednostavan posao, ma koliko da volimo da isprobavamo recepte.

1632692426_Depositphotos_134254102_s-2019.jpg
Foto: Depositphotos

Ma koliko da nekada imamo želju da isprobavamo nova jela u kuhinji, postoje stvari kojima na najprostiji način možemo potpuno upropastiti svoje jelo. Poseban problem nastaje ukoliko te greške počnu da se ponavljaju i kuvanje se svede na pripremu namirnica koje ček mogu ugroziti i zdravlje, osim što je neukusno za konzumiranje.

Pročitajte još: Sedam zanimljivih ŽENSKIH imena koja su izvedena od BILJAKA

Otkrivamo vam koje su tri ključne greške u kuvanju, a koje smo sazanli od iskusnih domaćica.

Prženje u dubokom ulju

Ovo nije samo pretnja za unos neželjenih kalorija, već hemikalije koje se stvaraju kada se određene namirnice, na​ ​primer krompir, prži na visokoj temperaturi.

Pročitajte još: Udobno i moderno: Razbijte jesenju monotoniju otkačenim HELANKAMA koje su apsolutni HIT (FOTO)

Akrilamid je hemikalija koja se koristi najviše u industrijskoj proizvodnji, poput proizvodnje papira. Nalazi se i u dimu cigarete, zbog čega su svi pušači i oni oko njih izloženi hemikalijama. Na​s​taje i kada se određena hrana, poput one koja sadrži skrob.

Zagrevanje pogrešnih ulja

Maslinovo ulje prestaje da bude zdravo za naše srce ako se zagreva na jako visokoj temperaturi, ali poručuju kako ono neće otpustiti štetne toksine tokom zagrevanja. Tačnije maslinovo ulje se tokom zagrevanja "raspada" i veliki broj važnih sastojaka, poput omega - 3 masnih kiselina i antioksidansa, propada u procesu.

Zagrorela hrana

Pročitajte još: Princezinu TAŠNU sada nose svi: Stil Kejt Midlton kopiraju mlade glumice (FOTO)

Sirova i slabo kuvana hrana predstavlja opasnost za zdravlje, ali i zagorela hrana može imati istu posledicu. Ako hranu pripremate na jako visokim temperaturama možete prepeći namirnicu, a tako se ​stvaraju hemikalije koje mogu povećati rizik od razvoja opasnih bolesti. 

Heterociklički aromatski spojevi i policiklički aromatski ugljikovodici su dve hemikalije formirane kada se meso kuva na visokim temperaturama, a one mogu uzrokovati promenu koja može povećati rizik od razvoja opasnih bolesti.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.