Месо и поврће с роштиља увек имају посебну арому и слаткоћу.
Када уз арому дима додате и маринаду, добијете роштиљ за прсте полизати. Узалуд вам и најфинији комади меса, и добра ватра, и најквалитетнији роштиљ уколико месо нисте претходно маринирали.
Маринада је оно што ће месу дати посебан укус и мекоћу, а месо је најбоље ако га маринирате вече пре роштиљања и вреди сваког минута чекања.
Класична маринада
Потребни састојци:
- 100 мл сунцокретовог уља
- 100 мл маслиновог уља
- 100 мл јабуковог сирћета
- 2 кашике соли
- 2 чена белог лука
- 1 кашика бибера
- 1 кашичица млевене паприке
- 1 црни лук
Припрема:
Црни и бели лук ситно исецкајте, па их ставите у велику чинију. Обе врсте уља, сирће и зачине додајте у чинију с луком, па све заједно промешајте. Комаде меса умачите у добијену маринаду и слажите у већу посуду, а на крају месо залијте преосталом маринадом и поклопите. Оставите најмање четири сада у фрижидеру.
Пикантна маринада
Потребни састојци:
- 1 кашика чилија у праху
- 1 кашика смеђег шећера
- 1 кашичица соли
- 1 кашичица бибера
- 1 кашичица белог лука у праху
- 1 кашика алеве паприке
- 200 мл уља
- 2 кашике сенфа
Припрема:
Све састојке ставите у посуду и промешајте. Маринадом премажите месо или поврће и оставите преко ноћи у фрижидеру.
(Крстарица)
БОНУС ВИДЕО