Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Намирнице које НИКАКО не би требало да СКЛАДИШТИТЕ ЗАЈЕДНО: Рок трајања им се може значајно смањити

Иако су неки производи у исхрани добри у комбинацији један са другим, они заправо не могу коегзистирати када је у питању складиштење. Неке намирнице емитују етилен, гас којим производи прерано сазревају

1651779691_vegetables-gbe35448c0_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Постоје производи који су осетљиви на гас и могу се брже покварити ако су му изложени. Зато неке намирнице треба да избегавају једна другу по сваку цену.

Прочитајте више: Шта је ЛИМУНОВА ТРАВА? Има врло јединствен укус и може оплеменити ваша јела, а ево како да је користите!

Ево које воће и поврће су добри пријатељи, а које треба да се држи подаље једно од другог: 

1. Јабуке и шаргарепе

Јабуке производе много етилена, због чега морате бити опрезни када их складиштите са другом храном. Посебно не стављајте јабуке поред шаргарепе. У супротном, шаргарепа ће добити горак укус након пар дана проведених са јабукама. 

2. Краставци и парадајз

Краставци су веома осетљиви на етилен. Иако су савршени у салати са парадајзом, треба их држати што даље једно од другог када се ове две намирнице складиште. Краставци ће почети да жуте раније него што би требало. Боље их је чувати у фрижидеру, а парадајз у шпајзу. 

3. Лук и кромпир

Лук брзо упија влагу, али треба да остане сув, како би трајао што дуже. Док кромпир испушта превише влаге, тако да не може коегзистирати у овој борби. 

4. Банане и авокадо

Ако је ваш авокадо презрео, држите га даље од банана. Међутим, ако желите да брже сазри, онда незрели авокадо безбедно можете ставити у папирну кесу и чувати поред банана.

5. Брескве и банане

Зреле брескве треба да се држе даље од банана јер ће сав етилен који банане емитују проузроковати да брескве сазреју брже него иначе. Што је банана зрелија, више гаса ће се ослободити из ње. 

6. Боровнице и јагоде 

Боровнице су климактеричне (емитују етилен), а јагоде нису. Ако их складиштите заједно, јагоде би могле презрети и покварити се раније него што би требало. У реду је чувати незреле јагоде са боровницама заједно, међутим, ако су обе врсте бобица презреле, поједите их одмах.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas