· · Komentari: 0

Namirnice koje NIKAKO ne bi trebalo da SKLADIŠTITE ZAJEDNO: Rok trajanja im se može značajno smanjiti

Iako su neki proizvodi u ishrani dobri u kombinaciji jedan sa drugim, oni zapravo ne mogu koegzistirati kada je u pitanju skladištenje. Neke namirnice emituju etilen, gas kojim proizvodi prerano sazrevaju

1651779691_vegetables-gbe35448c0_640.jpg
Foto: Piksabej

Postoje proizvodi koji su osetljivi na gas i mogu se brže pokvariti ako su mu izloženi. Zato neke namirnice treba da izbegavaju jedna drugu po svaku cenu.

Pročitajte više: Šta je LIMUNOVA TRAVA? Ima vrlo jedinstven ukus i može oplemeniti vaša jela, a evo kako da je koristite!

Evo koje voće i povrće su dobri prijatelji, a koje treba da se drži podalje jedno od drugog: 

1. Jabuke i šargarepe

Jabuke proizvode mnogo etilena, zbog čega morate biti oprezni kada ih skladištite sa drugom hranom. Posebno ne stavljajte jabuke pored šargarepe. U suprotnom, šargarepa će dobiti gorak ukus nakon par dana provedenih sa jabukama. 

2. Krastavci i paradajz

Krastavci su veoma osetljivi na etilen. Iako su savršeni u salati sa paradajzom, treba ih držati što dalje jedno od drugog kada se ove dve namirnice skladište. Krastavci će početi da žute ranije nego što bi trebalo. Bolje ih je čuvati u frižideru, a paradajz u špajzu. 

3. Luk i krompir

Luk brzo upija vlagu, ali treba da ostane suv, kako bi trajao što duže. Dok krompir ispušta previše vlage, tako da ne može koegzistirati u ovoj borbi. 

4. Banane i avokado

Ako je vaš avokado prezreo, držite ga dalje od banana. Međutim, ako želite da brže sazri, onda nezreli avokado bezbedno možete staviti u papirnu kesu i čuvati pored banana.

5. Breskve i banane

Zrele breskve treba da se drže dalje od banana jer će sav etilen koji banane emituju prouzrokovati da breskve sazreju brže nego inače. Što je banana zrelija, više gasa će se osloboditi iz nje. 

6. Borovnice i jagode 

Borovnice su klimakterične (emituju etilen), a jagode nisu. Ako ih skladištite zajedno, jagode bi mogle prezreti i pokvariti se ranije nego što bi trebalo. U redu je čuvati nezrele jagode sa borovnicama zajedno, međutim, ako su obe vrste bobica prezrele, pojedite ih odmah.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

 

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.