· · Коментари: 0
КОРИСНО

Организујте правилно простор у ФРИЖИДЕРУ и храна ће дуже трајати

Готово никада нећете морати да бринете о датумима истека.

1610362478_Depositphotos_40810493_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Правилна организација спречава непотребно бацање хране, губитак енергије и трошење новца. Температуру је најбоље држати на три до четири степена Целзијуса.

Прочитајте још: СВИЛЕН и укусан: Тајна САВРШЕНОГ кромпир пиреа

Храну треба одржавати на хладним температурама како би се спречио раст бактерија и других микроба од којих се храна квари - а људи могу да се разболе.

Замрзивач

Почнимо са очигледним стварима: Замрзивачи служе за складиштење смрзнутих ствари (очигледно). Ваш лед иде у замрзивач, као и смрзнуто воће, поврће, месо, залихе и други предмети. У замрзивач можете да ускладиштите и изненађујући број других намирница за каснију употребу, попут тортиља, соса од тестенина, па чак и јаја.

Прочитајте још: Ако имате проблеме са спавањем избегавајте ову храну: Стручњак истиче шта треба јести

Напомена: Хлеб можете замрзнути до три месеца, али немојте га чувати у фрижидеру јер ће се осушити

Трик са замрзивачима је да храну чврсто спакујете у њихове кутије и добро одржавате ствари, оптимизује складиштење и такође ћете уштедети енергију. Уместо да користите стаклене тегле - које се могу сломити - храну замрзавајте у пластичним кутијама који се могу сложити или у пластичним кесама за замрзавање положеним равно.

Врата

Врата су најтоплији део фрижидера и требало би их резервисати за храну која је најотпорнија на кварење. Овде држите зачине, сокове и другу храну која може поднети флуктуације температуре. И запамтите да чак и зачини имају рок трајања.

Прочитајте још: Стара ЧАРАПА решава ствар: Направите освеживач који уклања МИРИСЕ из кухиње

Чак и зачини имају рок трајања!

Будући да се врата фрижидера могу загрејати (нарочито када се често отварају), јаја и млечни производи не би смели да иду овде.

Горње полице

Горње полице фрижидера имају најдоследније температуре. Једна од професионалних стратегија кухиња ресторана је стављање намирница које не треба да се кувају на врх фрижидера. То укључује остатке, пића и готову храну попут тортиља, хумуса и месних деликатеса. Биље се може одржавати свежим постављањем усправно у вазу или теглу са водом и лабавим покривањем пластичном кесом. Такође ћете желети да држите бобице овде горе за лак приступ.

Прочитајте још: Да ли имате кукурузно брашно? Нећете веровати шта можете њиме да ОЧИСТИТЕ

Доње полице

Доње полице су ваша најбоља опклада да се сирово месо, јаја, морске плодове и остала млечна храна - све ово чува се на најхладнијим температурама. Да бисте спречили ширење бактерија сировог меса на друга подручја, одредите одређени одељак фрижидера као свој ормарић за месо. Држите месо у оригиналној амбалажи и одложите га на тањир или у импровизовану канту која се редовно чисти.

Не гомилајте превише на полицама

Прочитајте још: Руска салата, печење, колачи... Колико дуго можемо јести ову храну након празника?

 За разлику од замрзивача, фрижидер не би требало да буде у потпуности спакован. Овде треба да тече хладан ваздух, а ако не може, добићете недоследне температуре.

Врх фрижидера

Ако сте горњи део фрижидера користили као поткровље са храном - тамо слажете боце мерлота или векне хлеба - зауставите се. Чак и ако је ваша кухиња мала и тај простор делује супер згодно, то није паметна идеја. Да би регулисао температуру хладноће изнутра, завојница кондензатора фрижидера пумпа топли ваздух и та топлота се подиже око врха уређаја. Резултат: Прилично се загреје и може брзо покварити ствари попут вина и хлеба. Најбоље коришћење овог простора? Чувајте уређаје или залихе попут папирних пешкира или хрпе кувара.

Прочитајте још: Нема Божића без ФЛЕКА! Ево шта уклања СО, а где га не смете сипати!

У фрижидер - да или не?

Једно од тежих питања је утврђивање да ли уопште нешто иде у фрижидер. Одређена храна не спада у фрижидер, попут парадајза - који ће у фрижидеру постати брашнаст и без мириса - па их држите на собној температури. Лук, тиква и кромпир најбоље иду у хладнијем окружењу са мало влаге, па их чувајте у тамном орману или на другом месту изван фрижидера. Авокадо и мноштво воћа сасвим је једноставно оставити на радној површини да сазе, али такође могу ићи у фрижидер да би успорили процес ако је потребно. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.