Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
посуђе

Оштри ножеви, дрвени прибор... које посуђе никако није за МАШИНУ ЗА СУДОВЕ

Није све посуђе једнако, тако да неко никада не сме да заврши у машини.

1618149286_Depositphotos_52339105_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Управо због тога, представљамо вам листу уобичајених кухињских предмета које је боље ручно опрати и очистити - а неки од њих могли би да вас изненаде.

Оштри ножеви

Рутинско бацање великих ножева за месо, поврће и/или хлеб у машину за судове, заправо би могло да скрати њихов животни век. Такве оштре ножеве требало би да перете искључиво ручно, јер прање у машини може да буде превише абразивно. Уз то, трљање о остали прибор за јело у корпи посуђа може да доведе до отупљивања и најоштријих ножева.

Прочитајте још: Три намирнице које треба да избегавамо пре спавања: Могу да вам поремете сан

Ренде и цедиљка
Ренде или цедиљку можда нећете оштетити интензивним чишћењем у машини за судове, али машина неће тако добро уклонити остатке хране као што је сир, него што ће то учинити добра стара четка за рибање. Уштедите себи време и само их очистите ручно, ионако никад нису претерано прљави, стога не одузимају пуно времена.

Дрвени прибор

Сви смо вероватно криви за прање неког дрвеног кухињског прибора, било то дрвено посуђе, дрвене кашике, даске или шпатуле. Оно што се временом догађа је да дрвени прибор бледи и постаје некако искривљен, а врло често и оштећен. Високе температуре машине за судове могу да буду превише за дрвене кухињске предмете, а боље их је ручно опрати како би задржали свој дрвени премаз и облик нетакнутим.

Термо чаше и шоље

Термо посуђе може да постане жртва озбиљних флека од кафе ако заборавите да их оперете неколико дана. Иако поклопци термо чаша и шоља углавном могу да се перу у машини за судове, ипак је боље да користите детерџент за ручно прање и четку или сунђер. Ручно прање је свакако боље за шољу од нерђајућег челика и осигураће вам дубинско чишћење које желите.

Пластично посуђе

Америчка педијатријска академија саветује ручно прање одређених пластичних посуда како би ограничила изложеност породице потенцијално штетним хемикалијама. То је зато што штетне хемикалије из њих могу да "исцуре" кад се суочавају с високим температурама.

Прочитајте још: Ово је храна коју пре јела ОБАВЕЗНО морате опрати

Алуминијумски тигањи и посуде за печење
Алуминијум неће добро реаговати на високе температуре ваше машине за судове, што може да доведе до промене боје. Свакако, такви тигањи су и даље употребљиви, али сигурно нису тако лепи. Ако не желите да одвојите време за ручно прање алуминијумског посуђа, можда ћете желети да уложите у неке друге опције, попут силиконских посуда за печење

Ако случајно имате пластичне посуде без БПА и на којима је јасно означено да смеју у машину, слободно наставите да их перете у судо-машини.

Посуђе за кување од ливеног гвожђа

Посуђе за кување од ливеног гвожђа превише је драгоцено да бисмо га случајно бацили у машину за судове. Оно што ово посуђе чини тако изврсним је природни слој зачина који се временом на њему накупља и ствара природни "но стицк" премаз, који интензивним прањем у машини може одмах да се уклони.

Непријањајуће посуђе

Много данашњег "нон стицк" илити посуђа с неприањајућим дном "сигурно" је за прање у машини за судове, али оно што пише на ознакама није нужно тачно. Наиме, непријањајуће посуђе временом ће изгубити свој посебан слој на високим температурама у машини за судове, па је боље и сигурније за здравље ручно прање, баш као и коришћење посебних сунђера који неће оштетити овај премаз.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas