Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ресторан који усред Берлина ради по принципу СРПСКИХ бака: На место се чека месецима, а од хране се ништа не баца

Ресторан „Фреа“ је ове године овенчан „мишелиновом звездицом“.

1661587039_restoram.jpg
Фото: Магазин Новости
Oglas

Ресторан „Фреа“ у престижном берлинском крају Мите има једноставну логику „Фулл тасте, зиро wасте“, а познат је као место које не плаћа одношење смећа! 

Прочитајте још: Како да најбоље чистите грожђе од пестицида? Намирницу која вам је потребна већ имате у кухињи

Како је могуће да ништа не бацају? Ово је реченица која се чује за сваким столом у берлинском ресторану „Фреја“. Одговор је, у суштини, веома једноставан.

Три корака до 0 отпада

Када су 2017. године нутриционисти Давид и Јасмин Суши отворили ресторан у којем ће се служити искључиво вегетаријанска храна нису ни сањали да ће постати познат широм света. 

- Да, ми смо први ресторан који не баца храну. То постижемо уз помоћ неколико принципа. Први је да припрема јела траје изузетно дуго, најчешће сатим, али ништа од отпадака не бацамо – открива тајну Лоренцо Меле, сушеф.

Шта раде са отпатцима?

Пошто сву храну набављају од произвођача из региона Бранденбург, све отпатке чувају у једној посуди, самељу их и врате сељацима који их после тога користе за ђубрење и исхрану стоке. 

Фото: Магазин новости

- Такође, робу добијамо увек у истим посудама, па немамо картоне или пластичне кутије које се ломе и иду у ђубре. Не користимо пластичне кесе за вакуум. Једноставно, користимо бакарне шерпе и тучане тигање и не користимо кесе – истиче Лоренцо.

Празни тањири

Лоренцо годину дана ради у ресторану „Фреја“. Он је са Сардиније и каже да му је одувек био сан да спрема јела после којих ће гости „омазати тањир“. 

- Други принцип су мале, али изузетно укусне порције. Наша вечера има пет јела и после њих буквално не морају да се перу тањири. 

Тренутно су на менију салата од руколе, кељ у сосу од печурака, сорбе од брусница, тиквице у сосу од парадајза, и сладолед од краставца са кремом од чаја. 

Мени према годишњим добима

Ресторан нуди једноставан мени од пет јела и комплетна вечера (без пића) кошта око 70 евра. Јела мењају сезонски, па тако ће кељ, краставце и листове пасуља ускоро заменити цвекла, кромпир и остале намирнице из околине Берлина.

Прочитајте још: Храна која расхлађује током високих температура: Једно јело нико није очекивао на листи

- У Бранденбургу је готова сезона парадајза и ускоро ће се на менију појавити разне врсте роткве и кромпира – закључује Лоренцо.

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas