Oglas
· · Komentari: 0

Restoran koji usred Berlina radi po principu SRPSKIH baka: Na mesto se čeka mesecima, a od hrane se ništa ne baca

Restoran „Frea“ je ove godine ovenčan „mišelinovom zvezdicom“.

1661587039_restoram.jpg
Foto: Magazin Novosti
Oglas

Restoran „Frea“ u prestižnom berlinskom kraju Mite ima jednostavnu logiku „Full taste, ziro waste“, a poznat je kao mesto koje ne plaća odnošenje smeća! 

Pročitajte još: Kako da najbolje čistite grožđe od pesticida? Namirnicu koja vam je potrebna već imate u kuhinji

Kako je moguće da ništa ne bacaju? Ovo je rečenica koja se čuje za svakim stolom u berlinskom restoranu „Freja“. Odgovor je, u suštini, veoma jednostavan.

Tri koraka do 0 otpada

Kada su 2017. godine nutricionisti David i Jasmin Suši otvorili restoran u kojem će se služiti isključivo vegetarijanska hrana nisu ni sanjali da će postati poznat širom sveta. 

- Da, mi smo prvi restoran koji ne baca hranu. To postižemo uz pomoć nekoliko principa. Prvi je da priprema jela traje izuzetno dugo, najčešće satim, ali ništa od otpadaka ne bacamo – otkriva tajnu Lorenco Mele, sušef.

Šta rade sa otpatcima?

Pošto svu hranu nabavljaju od proizvođača iz regiona Brandenburg, sve otpatke čuvaju u jednoj posudi, samelju ih i vrate seljacima koji ih posle toga koriste za đubrenje i ishranu stoke. 

Foto: Magazin novosti

- Takođe, robu dobijamo uvek u istim posudama, pa nemamo kartone ili plastične kutije koje se lome i idu u đubre. Ne koristimo plastične kese za vakuum. Jednostavno, koristimo bakarne šerpe i tučane tiganje i ne koristimo kese – ističe Lorenco.

Prazni tanjiri

Lorenco godinu dana radi u restoranu „Freja“. On je sa Sardinije i kaže da mu je oduvek bio san da sprema jela posle kojih će gosti „omazati tanjir“. 

- Drugi princip su male, ali izuzetno ukusne porcije. Naša večera ima pet jela i posle njih bukvalno ne moraju da se peru tanjiri. 

Trenutno su na meniju salata od rukole, kelj u sosu od pečuraka, sorbe od brusnica, tikvice u sosu od paradajza, i sladoled od krastavca sa kremom od čaja. 

Meni prema godišnjim dobima

Restoran nudi jednostavan meni od pet jela i kompletna večera (bez pića) košta oko 70 evra. Jela menjaju sezonski, pa tako će kelj, krastavce i listove pasulja uskoro zameniti cvekla, krompir i ostale namirnice iz okoline Berlina.

Pročitajte još: Hrana koja rashlađuje tokom visokih temperatura: Jedno jelo niko nije očekivao na listi

- U Brandenburgu je gotova sezona paradajza i uskoro će se na meniju pojaviti razne vrste rotkve i krompira – zaključuje Lorenco.

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas