Застине су и врло ароматичне, а уз њих можете да једете и фета или свежи сир, ајвар или чак и месо
Поховане тиквице, као лагани оброк који се брзо прави су савршено јело за топлије, прве пролећне дане. Поховане тиквице су одличан избор оброка када време постаје топлије, јер су лагане и брзо се праве. Застине су и врло ароматичне, а уз њих можете да једете и фета или свежи сир, ајвар или чак и месо. Можда ћете желети да направите и ролнице од тиквица пуњене сиром и спанаћем. А ево и како да направите поховане тиквице.
Састојци:
2-3 средње тиквице
2 јајета
1 кашика прашка за пециво
1/2 кашичице соли
1/2 шоље вишенаменског брашна
Уље за пржење
Припремите тиквице
Да бисте направили поховане тиквице, добро оперите тиквице и одрежите оба краја. Затим нарендајте тиквице помоц́у рендеа. Нарендајте све тиквице на овај начин. Додајте им со и промешајте. Оставите посуду на страну 15-20 минута. На овај начин ће со да извуче воду из тиквица. Док стоје, промешајте их 1-2 пута. После отприлике 20 минута приметиц́ете да су тиквице испустила много воде. Рукама их добро исцедите и ставите у другу чинију.
Направите смесу
У посуду са оцеђеним тиквицама додајте јаја, брашно и прашак за пециво. Додајте и мали прстохват соли. Мешајте да се сви састојци сједине. Приметиц́ете да је смеса у овом тренутку веома густа. Оставите је да одстоји 5-7 минута пре пржења. У шерпу или тигањ који ц́ете користити за пржење тиквица додајте уље и загрејте средњу температуру.
Пржите тиквице
Када се уље загреје, још једном промешајте смесу и кашиком убацујте део по део смесе у уље. Пржите сваки комад по 2-3 минута са сваке стране док дно не добије златно браон боју и створи корицу. Пажљиво окрените на другу страну и пржите још 2 минута. Када је сваки комад испржен, пребаците га на тањир обложен папиром да се оцеди вишак уља. Сервирајте их топле. Уживајте у похованим тиквицама!
(СтварУкуса)
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ