Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ТАЈНА ВРХУНСКИХ КУВАРА: Направите густ и укусан сос који вам може послужити за било које јело - трик је у једном састојку

Направите савршени умак

1692955045_shutterstock_255028489.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Претпоставимо да имате основна знања припреме умака, не следите рецепт, употребили сте прикладну технику, али вам је сос једноставно испао прередак.

Не брините, решење је прилично једноставно. Имајте на уму да ће се сваки умак згуснути хлађењем.

Дакле, можда уопште нећете морати да згушњавате свој умак, оставите га да одстоји 10 минута и проверите, наводи индеx.хр.

Згушњавање соса редуковањем

Најједноставнија метода којом можете згуснути умак који је испао прередак јест редуковање. Једноставно га пустите да се лагано кува непоклопљен док не испари вишак течности.

Ова је техника боља од додавања згушњивача јер, ако превише редукујете сос, све што треба урадити је додати више течности.

Згушњавање умака скробом

Један од најчешћих начина згушњавања умака јесте додавање скроба. Најпознатија техника додавања скроба је коришћење комбинације брашна и маслаца, а у кулинарском свету позната је под називом роуx (изговара се ру). Погодили сте, ради се о техници која је код нас познатија као запршка.

Згушњавање оваквом запршком по правилу се одвија на почетку процеса кувања, тако да ова техника није нешто што бисте требало да користите за згушњавање умака након што је направљен. Роуx се обично прави с маслацем и брашном, иако се може направити с различитим масноћама, попут свињске масти или уља, али и с другим извором скроба, укључујући оне без глутена, попут пиринчаног брашна.

Док је обично бело брашно најчешће, можете користити и интегрално. Интегрално брашно ће произвести тамнију запршку, али ће у згушњавању деловати једнако. Маслац или нека друга масноћа су ту само као медиј за брашно, а најважнији састојак је скроб у брашну. Умаци као што су бешамел, велуте и еспањол користе ову методу.

Фини јестиви шкроб

Други начин употребе скроба за згушњавање умака је коришћење кукурузног скроба. Кукурузни шкроб даје умацима одређени сјај, а најлакше га је приметити у слатким, али и многим кинеским умацима. Помешајте малу количину кукурузног скроба с хладном водом тако да добијете кашу, а затим то умешајте у умак који кувате.

Згушњавање умака жуманцима

Коришћење жуманаца још је један уобичајени начин додавања густоће сосу.

Умаци као што су холандез (холландаисе), бернез, али и мајонеза припремају се на овај начин. Основна техника подразумева мућење жуманаца док не постану глатки, након чега следи полако додавање у уље или растопљени маслац, уз стално мешање. Жуманца можете додати умаку како бисте га згуснули, тако да прво направите мешавину жуманаца и павлаке, а затим ту смесу додате у умак.

Згушњавање умака пасираним поврћем

Умак можете згуснути и додавањем пасираног поврћа, односно пиреом.

Ова техника обично је резервисана за згушњавање супа и варива, али може послужити и за умаке ако вам не смета грубља конзистенција. Добро ће послужити пире од било којег поврћа или махунарки, а додавање парадајза у туби основна је верзија ове технике, пише Индеx.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas