Резултат ће вас одушевити, јер савршено слатки и нежан укус кукуруза, ће вас натерати да узмете репете.
Тешко ћете пронаћи особу која не воли кукуруз, било кувани, печени или као додатак, али ако тражите нове идеје за његову припрему, имамо фантастичан и креативан трик за кување кукуруза у “купки” од маслаца.
Не треба вам више од 15 минута да припремите кукуруз, а ако вам се допадне резултат, покушајте да припремите друго поврће на овај начин.
Састојци:
4 шоље воде
6 кукуруза
1 шоља млека
100 грама путера
1 кашика соли
Припрема:
У велику посуду сипајте воду и сачекајте да прокључа. Додајте шољу млека, путера и со. Кад се путер растопио додајте кукуруз и смањите ватру. Кувајте око осам минута. Потом извадите кукуруз и сервирајте.
Зашто је кукуруз супер намирница?
Просечан кукуруз има око 300 зрна, а свако од њих складишти угљене хидрате, протеине, витамине, минерале и влакан. Један свеж кукуруз има око 100 калорија.
Верује се да је свеже поврће здравије од куваног, али то се не односи на кукуруз. Наиме, амерички истраживачи открили су да током термичке об
раде кукуруза, кувања или печења долази до ослобађања молекула антиоксидацијским деловањем, што повећава његове заштитне моц́и.
Кукуруз такође садржи јаке антиоксиданте, лутеин и зеаксантин, садржи бета каротен и витамине Б, магнезијум, фосфор и витамин Ц.
Редовно конзумирање кукуруза подстиче рад метаболизма и варења, као и избацивање токсина из тела и спречава развој цревних болести.
Кукуруз је одличан извор витамина Б1 који има важну улогу у функцији мозга.
(Крстарица)