Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
РЕЦЕПТ

Војници су га носили у торби као ЗАШТИТУ, или око врата као АМАЈЛИЈУ: ТАИН - хлеб који је био симбол опстанка нашег народа

Таин је специфичан ражани хлеб намењен да српској војсци осигура виталност и много енергије у биткама током Балканских ратова и Великог рата.

1643193361_bread-g8687e887f_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Таин је традиционални хлеб направљен од специфичне мешавине раженог и белог брашна, која је могла да траје дуго. Ова специфична мешавина брашна давала је снагу и гипкост српским војницима у борби, а мешана је не са старим, очврслим квасцем, већ са квасним тестом, пише "Агромедиа".

Име хлеба таин је турског порекла и значи следовање. Сваком српском војнику дневно је следовала векна хлеба од 800 грама.

О томе колико је овај хлеб био светиња за српског војника сведочи и члињеница да је обавезни део униформе била и торбица за хлеб.

Таин је био једини начин да српски војник током рата преживи све недаће и оскудице у исхрани.

Прочитајте још: КАКО СЕ ЗОВЕ ОВО ЈЕЛО? Окачио слику доручка и изазвао РАСПРАВУ на Интернету (ФОТО)

Историја војничког хлеба

Производња таина почела је одмах после српско-турских ратова. Због свог специфичног састава овај хлеб је био хранљив састојак дневног оброка сваког војника.

Следовање од 800 грама било је предвиђено да војнику обезбеди довољну енергетску вредност, како би могао да извршава основне борбене задатке.

Војници су најчешће јели само таин. Када су за то постојале могућности таин се комбиновао са сланим сиром, пасуљем, луком или паприкама. Слани сир требало је да задовољи потребе за беланчевинама које доприносе покретљивости, док су пасуљ, лук и паприка поред беланчевина задовољавали и потребе за витаминима. На почетку рата док је још увек било услова за то војницима су дељене и суве шљиве или неко друго сушено воће.

Прича о војнику којег је спасао хлеб

Према причи, Алексу Здравковића, војника који је учествовао у балканским ратовима и Првом светском рату, током свих година ратовања штитио је управо хлеб.

Када је полазио у Први балкански рат, мајка је заветовала Алексу да прво следовање таина које добије не поједе, већ да га сачува као амајлију. Први таин као амајлију Алекса је носио током балканских ратова и у Великом рату.

Алекса није био једини војник који је овај црни хлеб чувао као амајлију. Многе мајке су саветовале своје синове да не поједу прво војничко следовање, како би их таин као амајлија чувао на ратишту. Легенда каже да су се после сваке битке преживели хватали рукама за торбицу са таином, љубећи парче већ убуђалог хлеба и захваљујући Богу што су преживели.

Породица и наследници су годинама чували амајлију коју је Алекса вратио из рата.

Прво војничко следовање Алексе Здравковића које је добио још давне 1912. године чува се као експонат у Музеју Понишавља у Пироту.

Рецепт за таин

Овај традиционални војнички хлеб можете припремити и сами.

Како бисте припремили таин потребни су вам следећи састојци:

• 3 чаше брашна

• 2 кафене кашичице ситне соли

• четвртина кафене кашичице сувог квасца

• једна и по чаша воде

Можете користити различите врсте брашна, битно је само да је оно интегрално. Најбоље би било да поштујете стари рецепт и да у смеши за таин буде однос 70% раженог брашна и 30% белог.

Помешајте брашно, со и квасац и додајте воду до класичне густине за хлеб. Занимљиво је да ова смеса мора да стоји најпре 12 сати. Након тога се поново промеша и остаје да стоји још 10 до 12 сати, или дуже, све док се на површини теста не појаве мехурићи ваздуха.

Прочитајте још: Пробајте рецепт наших бака: Умесите ХЛЕБ са копривом (РЕЦЕПТ)

На површини коју сте пре тога посули брашном, тесто се најпре преклопи као писмо, а затим преврне и прекрије пластичном фолијом. Након овога тесто треба да одстоји отприлике још два сата.

Посуда у којој ћете пећи таин мора да има поклопац и морате је загрејати пре него што хлеб убаците у њу. Хлеб се пече поклопљен, око пола сата, на 250 степени, а затим се поклопац скида и пече се још двадесетак минута.

Таин је готов када се на њему ухвати тамна корица. Уколико се током хлађења чује пуцкетање корице, то је знак да је таин испао како треба!

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas