Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЛЕТО

Да ли вам је кожа спремна за сунчање?

Сунчани дани су дошли, а сезона годишњих одмора је на прагу и већ за неколико недеља, многи ће пожурити да отпутују из града

1624470479_suncanje.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Поред својих лепих страна, одлазак на море, планину или у природу носи са собом и одређене непријатности, најчешће везане за кожу.

Прочитајте још: Направите сјајну летњу фризуру за мање од једног минута (ВИДЕО)

Било да су питању кожне алергије разних врста, опекотине од сунца, убоди инсеката или контакти са медузама, важно је да на време знамо како да правилно реагујемо и што лепше искористимо дане планиране за одмор и уживање.

Најбоља заштита за кожу јесте избегавање дугог боравка на сунцу. Поред тога, треба носити шешир и лагану, удобну одећу која покрива кожу, а ако се одлучите на сунчање, неопходна је наносити креме за заштиту коже од сунца с високим заштитним фактором (СПФ 25+), како би се спречиле опекотине од сунца, као и хидратантни лосион или млеко, који ће након сунчања кожи вратити влагу. Ако се то ипак деси, неопходна је употреба крема са кортикостероидима који једини ублажава црвенило, бол, оток, а примењује се уз хладне облоге од воде и наравно, подразумева даљу заштиту од сунца.

Заблуде о  кортикостероидним кремама

 Једна од њих јесте да ће хормон ући у крв и изазвати хормонски поремећај, да ће се појавити тамније, бројније длачице или атрофија коже са проширеним капиларима. У пракси се то не дешава, ако се кортикостероиди правилно употребљавају. Ако се терапија спроводи до пет дана на малој површини коже и ако нема рана на кожи, употреба кортикостеродида је у потпуности безбедна. Ипак, ако је бол јак, пожељно је узети и неки аналгетик у облику таблета, који такође може да помогне у случају повишене температуре.

Током лета, у случају блажих проблема са кожом, треба избегавати креме са антихистаминицима за локалну примену (лекови против алергија) које могу да изазову додатне проблеме у смислу контактних алергија.

Међутим, уколико се појави израженија реакција на уједе или уколико особа пати од алергија на сунце,  препоручује се употреба таблета антихистаминика које ублажавају симптоме.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas