Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
истинита прича

Да ли знате шта се крије иза стихова песме "Бацила је све низ ријеку"? Песму нећете моћи да слушате без суза у очима! (ВИДЕО)

Најпознатија балада рок групе "Индекси" рађена је по истинитим доживљајима две велике звезде са наших простора.

1623663139_davorin-popovic.png
ФОТО: Принтскрин/ Јутјуб/ ОМСНО
Oglas

Индекси су једна од омиљених група, која је постојала у периоду од 1962. до 2001. године, када је преминуо певач Даворин Поповић. Били су познати по прелепим баладама, од којих се јежила кожа, а једна од најпознатијих је свакако песма "Бацила је све низ ријеку".

"Увек говорим истину, све приче у мојим песмама су истините. Које год песме да се сетите, све су то праве приче. Нија баш сасвим моја прича, две су приче спојене у тој песми." - рекао је својевремено Монтено.

Шта се крије иза стихова?

Иза стихова се крију љубавни јади двојице момака. Кемала Монтена и Даворина Поповића, који су део живота оставили у овој песми. Пренели су своју тугу у текст песме и обележили наредне генерације, којима су тешки стихови помогли да се изборе са сопственом тугом и љубавним проблемима. 

Идеју за песму је дао басиста бенда, Фадил Реџић, који је био у Совјетском Савезу на турнеји са другим бендом.  

"Стајала је усред баште ко најљепши цвијет
Као да је дио маште и музике те
Слушала је пјесму моју посљедњу што пјевам њој
Сад јој кажем збогом драга а била је живот мој" описује Кемалове муке са девојком из Чапљине.

"Био сам далеко од драге, већ сам био у браку, онда ме ухватила туга па сам засвирао на гитари и одсвирао то. Онда сам дао Кеми и он се заљубио и то је срочио, а мени се то није свидело у први мах, тај текст, усред башче... али после ми је одговарала, изузетан текст" рекао је својевремено Фадил.

Прочитајте још: Као тинејџерка написала је писмо будућем мужу: Када га је на дан свадбе отворила, није могла да верује шта је пронашла! (ФОТО/ВИДЕО)

Задатак да напише текст, Кемалу је дошао у правом тренутку. Налазио се усред љубавне патње за мистериозном девојком из Чапљине.

"Шта ћу, заљубио се... Пођем ја у Чапљину њу потражити, одем оним ћиром до тамо. Лутам, гледам хоћу ли је негде срести, ништа не знам, ни где живи, ма ништа... И идем тако по оној Чапљини, лето, осамдесет степени, и ођедном, на неком ћошку, стоји она, боса, а око ње – цвеће. Продаје цвеће. И мени тако та слика остане. Отуд ти је 'стајала је усред баште ко најљепши цвијет'". 

Почетак песме: 

Стајала је усред баште ко најљепши цвијет
Као да је дио маште и музике те
Слушала је пјесму моју посљедњу што пјевам њој
Сад јој кажем збогом драга а била је живот мој

Мистериозан сусрет

Концерт у Шведској

Тежи део песме, припада Даворину Поповић и његовој љубавној причи, са мрачним крајем.

Даворин се у то време забављао са једном девојком Сарајева, била је у питању велика љубав. Даворин је желео да је ожени, али она није била спремна. Ствар се закомпликовала за двоје младих када је девојка затруднела. Она је желела да абортира, али су се ипак договорили да се узму. 

Прочитајте још: Партизани стрељали брата МЕШЕ СЕЛИМОВИЋА због "крађе": А да су знали зашто је то урадио, умрли би од стида! (ФОТО)

Таман када је све требало да има срећан крај, девојка је пред саму свадбу одлучила да абортира и потом заувек нестала из Даворовог живота. Хрватски медији су у то време брујали о свему овоме.

Када знамо позадину приче, стихови који следе, терају нас да се најежимо:

"Носила је нашу љубав, нашу срећу, први цвијет 

Бацила је све низ ријеку и пошла у други свијет 

А ноћас ако слуша нек чује бол 

У пјесми коју пјевам њој, само њој 

Заувијек нека носи на срцу знак 

Живот је један она бацила."

Неколико година касније, на концерту у Шведској, Даворину се учинило да је види у публици због чега је сишао са бине, али је, нажалост, није пронашао.

Искрени стихови у песмама Кемала Монтена

Целу причу је потврдио и Кемал Монтено, приликом једног интервјуа: 

"Увек говорим истину, све приче у мојим песмама су истините. Које год песме да се сетите, све су то праве приче. На пример, песма “Бацила је све низ реку” је истинита прича. Нија баш сасвим моја прича, две су приче спојене у тој песми – једна је мог Даворина Поповића, друга је моја из младих, дечачких дана."

Чувене песме Индекса се можете подсетити у видеу испод.

 ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ   

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas