Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПЕДИЈАТАР

Када дете има упалу уха родитељи дају антибиотик, а више помаже други лек

Родитељи чија деца често пате од упале ушију искусили су много непријатних ситуација, јер је дете изразито нервозно, плачљиво, не може да спава и слабо једе.

1618813057_Depositphotos_7354376_l-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Да би ток ове карактеристичне дечје бољке био лакши саветује се да се датету да аналгетик и када нема повишену температуру.

Прочитајте још: ПАРФЕМ није само да лепо миришете, он буди УСПОМЕНЕ и има још НЕВЕРОВАТНИХ предности

Доктор Светлана Ваљаревић, специјалсита ОРЛ, Клиничко-болничког центра "Земун" каже да анаглетик смирује бол, што омогућава детету да нормално функционише:

Аналгетик смирује бол, помаже детету.

- Овај савет звучи прилично једноставно, али га многи родитељи не примењују, већ чекају да скочи телесна температура да би у терапију укључили аналгетик. То је у случају упале ушију погрешно.

Некада су сирупи довољни
Већина упала ува пролази уз сирупе против бола и температуре, секретолитике, чишћење секрета из носића, довољан унос течности, а само некада је у зависности од клиничке слике, резултата анализа крви и резултата брисева носа неопходно ординирати и антибиотску терапију - саветује саговорница.

Према речима наше саговорнице, у свакодневној пракси родитељи врло често захтевају прописивање антибиотика да би се детету санирала упала ува или ушију, што најчешће није оправдано:

Прочитајте још: Несаница је знак гриже савести, а лечи се веома једноставно

- Много је битније да се у овом стању обрати већа пажња на чишћење секрета из носа и одржавање носића проходним, него да се да антимикробни лек - објашњава др Ваљаревић.

Упала ува је учесталија код децом него одраслима

Иначе, упала ува међу децом је много учесталија него код одраслих, а за то постоје разлози.

- Код деце је Еустахијева туба, која повезује шупљине средњег ува и носа, краћа и хоризонталније положена, тако да инфекције из носа много лакше доспевају у средње уво - каже др Ваљаревић. - Осим тога, слузница средњег ува је, поготово код одојчади, дебља него код одраслих, тако да је простор средњег ува лошије вентилиран и боља је подлога за инфекцију. Такође, величина лимфног ткива код деце може да отежава проходност носа и Еустахијеве тубе, што отежава дренажу секрета из средњег ува и повећање могућности за инфекцију.

Прочитајте још: Педијатар Миловановић: Стомачни вирус је најопаснији код предшколаца, а бебе одмах водите у болницу

Због осетљивости дечјег централног нервног система упала ува често је праћена појавом дијареје, повраћања и дехидратације.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas