· · Komentari: 0
SAN

Nesanica je znak griže savesti, a leči se veoma jednostavno

Ako ste pomislili da ste se uspešno odbranili od neke teške misli, vrlo je verovatno da će vas uskoro neprijatno iznenaditi, ali ne na javi, već u snu.

1617609014_Depositphotos_434924528_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Britansko istraživanje u kojem su učestvovali mahom studenti, pokazalo je da postoji sprega između potiskivanja teskoba i njihovog "vaskrsnuća" tokom spavanja.

Pročitajte još: Mladi luk je riznica vitamina, a susam je fantastičan lek

Stručnjaci su otkrili da su učesnici koji su potiskivali misli doživeli više negativnih slika u snovima od ostalih. Studija je pokazala da su, dok su spavali, doživljavali više nivoe tuge, besa, straha i anksioznosti. Osim toga, njihov san je daleko manje kvalitetan, imaju problem da se uspavaju, piju lekove za spavanje i tokom dana se osećaju umorno i sumorno.

Ko ima teške misli treba da se suoči sa njima popodne, sa fokuso na emocije.

Istraživači su utvrdili i da se pozitivna emocionalna stanja na javi ne oslikavaju u snovima, što znači da su diskutabilne samo potiskivane negativne misli, ali i najezda opsesivnih. Nije otkrivena sprega između krivice na javi i u snu.

Najznačajaniji zaključak je da terapija usmerena na izražavanje i borbu sa negativnim mislima tokom budnog stanja znatno može da utiče na kvalitet sna, a time i na mentalno zdravlje i opšti zdravstveni boljitak.

Pročitajte još: Stavite beli luk u UVO pre spavanja i pomoći će vam da se REŠITE BOLA, evo i kako

Oni savetuju da se, ukoliko imamo teške misli, suočimo sa njima sat vremena pred odlazak u krevet, tako što ćemo ih osvestiti ili zapisati u dnevnik, sa fokusom na emocije koje u nama izazivaju. Na taj način se obavlja njihova "ventilacija" i oslobađa prostor za kvalitetan san.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.