· · Коментари: 0
ПЕНЗИЈА

Ови људи ДЕЦЕНИЈАМА гледају телевизију и ДОСАЂУЈУ се, а све може бити ДРУГАЧИЈЕ!

Идете у пензију и не знате шта ћете са собом...

1598877966_Depositphotos_40086099_xl-2015.jpg
Није све у новцу Фото: Депозитфото

Наши људи када оду у пензију време користе да чувају унучад или оду у викендицу. Да ли је то довољно човеку који је деценијама активно радио?

Прочитајте још: Савети МУДРАЦА: О овим стварима из свог живота НЕ ТРЕБА ПРИЧАТИ

Чему би некадашњи запослени требало да се посвете? Прво треба да осмисле циљеве, потребе и могућности. Ако, у просеку, проведемо 20 година у пензионерском статусу, замислите колико је то времена које не смемо да проживимо у пасивном стању и незадовољни.

Сликање, ИТ, језици...
Гајење биљака, читање књига, креативне активности, учење језика, ИТ опсимењавање, учешће у различитим секцијама удружења пензионера, дружење, планинарење...  Треба се информисати о постојећим садржајима, често се ради о бесплатним програмима.

- Из мог искуства, волонтирање и хуманитарни рад су значајна зона ангажовања људи свих генерација, а сениора посебно - каже Радмила Урошевић, социолог и социотерапеут.

Они су сервис за чување унука и нису срећни...

На радионицама често чује да људима недостаје рад и треба их искористити за примерено радно ангажовање пензионера свих професија. Они су често породични сервис за чување унука, помоћ у кућним пословима и члановима породице у свакодневном функционисању. Ова помоћ је драгоцена, али  их оптерећује.

Прочитајте још: Какав је ваш РУКОПИС? Изглед СЛОВА открива пуно о ЧОВЕКУ

Који хобији им могу бити интересантни? Да ли су неки препоручиви за поједине типове личности или здравствена стања?

Хоби мора да их занима и да у њему уживају Фото: Пексабеј

- Хоби мора да и смисла, па иако нас питање смисла живота прати у свим годинама, у пензионерским данима се посебно појачава - истиче Радмила.

Појединац треба да учествује у животу заједнице, породице, животног окружења. Волонтирање и хуманитарни рад дају одговоре на ове потребе и питања.

Некима завиде!
Будите радознали, активни и мотивисани. Пензија, заиста, може бити потпуно ново поглавље у  животу. Знам много изузетних пензионера који се нимало не понашају пензионерски, на чему би могле да им позавиде и млађе генерације, каже Радмила.
Најважнији су социјални контакти и дружење.

- Дружење и социјални контакти су посебно важни јер је одувек "човек човеку лек" и ништа не може да замени непосредну комуникацију и пријатељство, без обзира колико имамо година - истиче Радмила.

Прочитајте још: СТАРИЈИ су СРЕЋНИЈИ од младих, јер знају ОВО

Ако се "фришки" пензионери осећају довољно способнима за рад, да ли би одмах требало да почну да раде или да дају себи мало одушка?

- Добро је направити малу паузу како бисмо направили оптималан и реалан план за себе. Понуде и шансе треба користити, али и да их сами стварамо.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.