Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
чишћење

Како да ЕФИКАСНО ОЧИСТИТЕ СРЕБРО? Уз овај једносатаван трик изгледаће као НОВО

Сребро је метал који има изузетно велику примену. Од давнина се користи за прављење накита, разних кутијица и посуђа за јело. Поред свих својих лепих особина има и једну ружну, временом сребро тамни.

1597667379_accessories-4813823_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

То је последица реакције сребра са једињењима сумпора. У нормалним околностима овај процес је прилично спор, али са повећањем влажности и температуре ваздуха процес се убрзава. Како очистити сребро? Погледајте једноставан и веома ефикасан начин да скинете тамну патину са површине сребра.

Прочитајте још: Имамо ИДЕАЛНО место за летовање, СВЕ УКЉУЧЕНО, а уз један УСЛОВ - добијате ПОПУСТ (ФОТО)

Потребно вам је:

Шта утиче на стварање тамне патине:  
 У атмосфери су присутне материје као што су водоник сулфид, сумпорни диоксид и слободни сумпор. У зависности од концентрације тих материја, влажности и температуре ваздуха процес корозије може бити спорији или бржи. Такође, главни “непријатељ” сребра, водоник сулфид се у незнатним количинама налази и у води. Главни кривци за ослобађање сумпор диоксида у атмосферу су индустрија и саобраћај. Могло би се закључити и да сребро интензивније тамни у срединама загађеним сумпором. Ако се ради о накиту и наше тело може допринети интензивнијем стварању тамне патине на површини сребра. Сумпор, у наше тело, уносимо храном и неким врстама лекова а излучујемо преко зноја са којим је сребрни накит у контакту.

Потребна вам је посуда, алуминијумска фолија и сода бикарбона. Чишћење ћете започети тако што ћете сребрне предмете опрати са течношћу за судове. На овај начин ћете одстранити масноћу и остале нечистоће са површине. На овај начин, наравно, не можете да скинете тамну патину јер сребро сулфид је апсолутно нетопив у води.

Довољна вам је једна кашика соде бикарбоне.

Да би њега одстранили посуду, са унутрашње стране, обложите алуминијумском фолијом тако да сјајна страна буде окренута према горе.

Прочитајте још: Знате оне људе које сви воле? Ево како им то полази за руком

На дно поређајте сребрне предмете и преко њих додајте једну супену кашику соде бикарбоне. Количина није прецизно одређена. У сваком случају са содом бикарбоном не можете да претерате. Важно је напоменути да сребрни предмети обавезно морају бити у контакту са алуминијумском фолијом или процес чишћења неће успети.

Следећи корак је додавање воде. Што је вода топлија, реакција ће бити бурнија и чишћење ефикасније. Одмах по сипању воде видљива је реакција у виду стварање пене на површини.

Прочитајте још: Примените принцип за ШТЕДЊУ НОВЦА ИЗ 1904. ГОДИНЕ: Ево шта он подразумева

Након десетак секунди промешајте овај раствор како би концентрација соде бикарбоне била равномерна. Сребрни предмети наочглед постају сјајни. Уколико се на предметима налази дебео слој патине јако тамне боје, после неког времена можете додати још соде бикарбоне и још вреле воде. Након сипања нове вреле воде реакција се поново покреће.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas