· · Коментари: 2
ПРОКЛЕТСТВО

Кнез Лазар је бацио КЛЕТВУ на једно село код Јагодине, а она се обистинила 2010. године!

Клетва је ефикасна јер је речена уочи Видовдана.

Jagodinazardjali-katanci-cuvaju-imanjaZ.-Gligorijevic--1-.JPG
Катанци на имању Фото: Архива Новости

Када се из 700 кућа у селу Топола код Јагодине на Косовски бој појавила само седморица мушкараца цар Лазар их је проклео да никада у селу не буде више од седам кућа.

- Ми смо били под Вуком Бранковићем. Он је одвео одавде много људи у бој на Косово, тако да су се на кнежев позив одазвала само седморица коњаника. Када је кнез Лазар то сазнао, рекао је - "нека толико кућа и остане у селу“.

Прочитајте још: У овој цркви у Србији се нико НЕ ВЕНЧАВА И НЕ КРСТИ, а иза свега се крије УЖАСНА ПРИЧА

Уклето село Фото: Архива Новости

Овако је говорио сада покојни Миленко Андрејић, чије речи преноси шачица људи који је остала у овом „уклетом“ селу. Клетва се, кажу, обистинила 2010. године, од када је „живо“ само седам домова. Чак и ако се неко досели, друга кућа се затвори. И тако тавори Топола, удаљена само 17 километара од Јагодине на путу ка Рековцу.

Чим се неко досели, друга кућа се затвори и увек их је седам.

Тачно 700 година пошто је изрекао клетву, у селу затичемо бројне напуштене куће обрасле у траву, загушене вишегодишњим пузавицама, разбијених прозора, закључане зарђалим катанцима, сабласне чак и усред дана.

Прочитајте још: Свети храст помаже нероткињама, а ђавоља вода да људи прогледају: Пет мистичних места која се налазе у Србији

Има нешто у тој клетви. Сеоско предање преноси се с колена на колено и готово да нема човека који не верује у клетву кнеза Лазара, изречену 27. јуна 1389. године, уочи Видовдана и боја на Косову.

- Неки верују да се његова клетва, односно позив и претња, обистинила баш зато што су казани уочи великог православног празника Видовдана – каже Славко Обрадовић, некадашњи заменик председника МЗ Медојевац и Топола.

Славко Обрадовић
Село никада ништа није имало ни школу, ни кафану.

Он додаје да ово село никада није имало аутобуску линију, школу, продавницу, кафану. Нема ни месну канцеларију, већ само представника који гласа у суседном Медојевцу. Иако је шездесетих година прошлог века било више ђака него у суседном Медојевцу, село није имало школу. Славко каже да је најбројнија била породица Андрејић. Седморо браће имало је 45 потомака, а сада су остала само три.

Прочитајте још: У овом градићу чим падне киша сви БЕЖЕ из поља, јер тамо камење РАСТЕ!

Село је било толико велико да је мачка могла са крова на кров да га обиђе.

Горан Вукадиновић, бивши председник, сада члан месне заједнице, још више верује у предање. Он каже да су стари причали да се Топола некада имала је 10 километара у пречнику и 700 домаћинстава.

Горан Вукадиновић

- Село је било толико велико да је мачка без проблема, прелазећи с крова на кров, могла да обиђе цело село - каже Вукадиновић.

Сви су развлачили камен за пут, па и деца.

Дуго нису имали ни пут. Миленко Андрејић је причао да је „делегат у комуни“ седамдесетих година прошлог века изборио да из мајдана добију 2.000 кубика камена за пут.

- Причао ми је да су га ручно развлачала чак и деца са родитељима – прича Вукадиновић.

Никола Лукић

За клетву је чула и Верица Аврамовић (61) која у последњој кући у селу, на врху брега, живи са супругом Градомиром и свекрвом Добрилом (88). Она каже да нечега сигурно има, јер су се затрле многе куће.

Сва околна села знају за клетву и верују у њу.

И док он сумња у предање, мештани околних села верују у њега. Један од њих је Никола Лукић из Медојевца кога смо срели у Тополи.

Прочитајте још: Петком у Сремској Митровици сви једу РИМСКИ ХЛЕБ, шта мислите зашто? (ФОТО)

- Чуо сам да их је цар Лазар проклео да колико их је дошло у бој, толико породица и да их остане у селу. Тако и јесте. То знају сви из околних села – рекао нам је Лукић.
И Ненад Петровић из Драгошевца верује у предање. Он каже да не зна да ли се оно баш обистинило, али зна да у селу има  мало људи. Да ли због клетве или лоших животних услова, пвде живи 15 људи.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.