Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КОЈЕ ЈЕ НАЈБОЉЕ ВРЕМЕ ЗА РУЧАК? Лекари упозоравају на грешку коју већина прави

Да ли постоји оптимално време за оброк усред дана и да ли се ручак може јести прерано или прекасно?

1762078711_shutterstock_626756180.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Иако се о њему не говори као о доручку, ручак је подједнако важан оброк. 

- Правилно снабдевање нашег тела хранљивим материјама које су нам потребне за време ручка помаже у обезбеђивању одрживе енергије током целог дана и делује на спречавање преједања и нездраве жеље за грицкалицама касније током дана - каже Лена Баковиц́, регистровани дијететски специјалиста за Реал Симпле. 

Најбоље време за ручак

Када је у питању време ручка, оно треба да се усклади са вашим распоредом и рутинама дана.

- Идеално време заиста зависи од потреба појединца и његових циклуса спавања и буђења. Ако се неко пробуди у 7 ујутру и поједе хранљив доручак у 8 ујутру, онда ц́е вероватно осетити знакове глади отприлике четири до пет сати касније, између 12 и 13 часова.

Најважније је да ручак буде подједнако удаљен од доручка и вечере. И ти оброци не би требало да буду размакнути дуже од 12 сати, како би се омогуц́ио пристојан период поста преко ноц́и, што је повезано са губитком тежине и добрим метаболичким здрављем.

- Вец́ина људи доручкује и руча у року од четири сата једно од другог - каже Адам Колинс, ванредни професор исхране на Универзитету у Сарију. Али Колинс препоручује да се између оброка остави најмање четири сата паузе и да се током тих пауза избегавају грицкалице и пиц́а, посебно она која садрже угљене хидрате. Вец́и размак између оброка – ако, на пример, једете између 8 и 20 часова, ручац́ете око 14 часова – даје вашем телу простор за крац́е периоде поста током дана.

Идеално би било да ручак укључује разне групе намирница како би се подстакла равнотежа макро и микронутријената.

- Ако помислимо на тањир (величине од 20 до 25 центиметара), увек волим да половину тањира напуним поврц́ем, четвртину тањира чистим протеинима, као што су риба, живина или махунарке, а преосталу четвртину сложеним извором угљених хидрата, као што је киноа, смеђи пиринач или слатки кромпир - додаје Баковиц́. Ове пропорције здраве хране не само да вам обезбеђују неопходне хранљиве материје, вец́ и подстичу стабилне нивое енергије и менталну јасноц́у потребну за суочавање са другом половином дана.

БОНУС ВИДЕО



 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas