Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
АКТИВНОСТ

НАЈБОЉИ ИЗБОР ЗА СВАКОГА: Активност која смањује ризик од смрти за чак 50 посто

Једна од од најбољих активности којом можете почастити своје тело јесте пливање.

1609787151_Depositphotos_4796666_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Док пливамо активирамо сваки мишић у телу, а да зглобови притом не осећају никакав притисак.

Доносимо вам 10 разлога зашто је пливање најбоља рекреација.

1. Помаже код мршављења

У сат времена пливања можете сагорети 500 калорија. Док пливате активирате сваки део тела и мишић, а не напрежете тело. Због тога је код пливања готово немогуће повредити се.

Прочитајте још: Ако се храните на ЗАПАДЊАЧКИ начин, ево каква вас старост чека

2. Симултано јача тело и кардио способности

У пливању нема никаквог притиска на зглобове, али зато су резултати снажни. Пливање се сматра аеробиком, али вежбање у води такође пружа умерени отпор што резултира јачањем снаге тела. Јаки мишићи кључни су за здраво тело, поготово како старите, и дуг живот. Тренинг у којем је потребан отпор такође побољшава равнотежу, сан и здравље костију.

3. Помаже да плућа остану здрава

Пливањем се повећава капацитет плућа што значи да ће тело боље проводити кисеоник и да неће лако остајати без ваздуха нити да ће осетити задиханост. Јака плућа такође могу помоћи у спречавању неких болести. Истраживање је показало да људи с мањим капацитетом плућа чешће обољевају од кардиоваскуларних болести.

Прочитајте још: Сви вам нуде ЧАШИЦУ, а алкохол ГОЈИ! Тражите им ОВО пиће

Фото: Депозит

4. Одличан аеробик

Почети пливати никада није прерано (што се година тиче), а и старије особе које пате од артритиса, мишићно-коштаних или ограничења због килаже могу профитирати од благодати пливања јер пливање, како смо већ споменули, не прави никакав притисак на зглобове. Дакле, пливати може свако без обзира на телесну тежину, године или физичке способности.

5. Ублажава симптоме астме

Вода је гушћа од ваздуха због чега док пливамо плућа морају да раде јаче како би снабделе крв са довољно кисеоника. То је добар "фитнес" за плућа који помаже и у ублажавању симптома астме.

Прочитајте још: ЗУБАР ОТКРИО: Ово је исправан начин чишћења четкице за зубе, потребно ју је дезинфиковати (ВИДЕО)

6. Подмлађује

Пливање можда не брише боре и борице, али доказано је да смањује ризик од смрти за чак 50 посто. Студија која је трајала 32 године и у којој је учествовало 40.000 испитаника старих између 20 и 90 година доказала је да код људи који пливају постоји најмања стопа смртности, чак за 50 посто мања него код људи који трче, ходају и оних који уопште не вежбају.

Фото: Депозит

7. Умањује ризик од дијабетеса

Редовним тренингом смањује се ниво глукозе у крви. Аеробне вежбе и тренинг отпора, сваки засебно или у комбинацији, побољшавају контролу шећера у крви код пацијената с дијабетесом тип 2, показало је истраживање.

Прочитајте још: Смех је најбољи лек у борби против болести, бора и дебљине

8. Добро и за труднице

Тренинг током трудноће није добра ствар само за мајку, него и за дете, а пливање је један од најбољих избора јер се тело не напреже, не прегрева, а пливање с лицем према доле осигурава оптимални проток крви у матерницу.

9. Делује умирујуће

Вода је симбол обнављања и бистрине, а истраживања су показала да време проведено близу воде има сличан учинак на мозак као и медитација. Вода нам омогућује предах од константног стимулисања мозга информацијама. Дакле, пливање вам истовремено пружа одличан тренинг за читаво тело и медитацију.

Прочитајте још: ТРИ САВЕТА нутриционисте за јачање имунитета током пандемије КОРОНА ВИРУСА

10. Повезује с природом

Када пливамо у мору, реци, језеру ближе смо природи, а време проведено у природи доприноси менталном и физичком здрављу помажући у одржавању здраве телесне тежине, умањујући стрес и побољшавајући расположење.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas