· · Коментари: 0
КОРИСНО

Никада НЕ ПРЕСКАЧИТЕ оброке! Ево какве реакције у организму изазива НЕРЕДОВНА ИСХРАНА

Редовно прескакање оброка негативно утиче на наше здравље, од повећања телесне тежине до изгладњавања.

1617782876_Depositphotos_237923206_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Скоро свима нама се дешава да прескочимо оброк или два. Неко ко покушава да изгуби тежину једе мање оброка током дана. Други су презаузети или касне и немају времена за оброк. Постоје и они које дијета води у крајност, па избегавају да уопште једу.

Прескакње оброка у ретким приликама није толико лоше, али редовно прескакање оброка може имати негативне здравствене ефекте.

Бројне научне студије показују ефекте прескакања оброка – оно може довести до поремећаја у исхрани, нездравих добитака на тежини и лоших перформанси, између осталог.

Прочитајте још: БУДИТЕ ОПРЕЗНЕ: Длаке на грудима могу да указују на опасне болести

Важно је напоменути да тело не разуме разлику између гладовања или прескакања оброка. То значи да тело реагује на исти начин када не добије довољно извора енергије. Ево шта се дешава са нашим телима када прескочимо оброк.

Метаболизам успорава

Најпре, шта је метаболизам? То је процес у телу при којем се храна претвара у енергију. Чак и кад физички не радимо ништа, тело још увек функционише - циркулација крви, дисање и слично, и за ове активности потребна је енергија која потиче од хране.

Прескакање оброка сигнализира телу да нема довољно хране или извора енергије, а тело реагује спуштајући брзину метаболизма како би сачувало изворе горива. Тело ће сачувати додатне калорије из следећег оброка како би избегло недостатак извора енергије.

Прочитајте још: Одлични савети како да одморите очи: Прва вежба је ГЛЕДАЊЕ У ТАМУ

У основи, када метаболизам успори, храна која се поједе се не "користи" тако ефикасно. Од помоћи при томе је конзумирање избалансираних оброка како би се метаболизам у телу задржао на нормалном нивоу.

Такође помаже права количина сна (7-9 сати) и конзумирање пуно воде.

Преједање и прекомерна тежина

Када прескочимо оброк и постанемо заиста гладни, наш следећи оброк претвара се у гозбу - ми тежимо да поједемо више. Према Националном институту за здравље, прескакање оброка ће нас учинити гладнијим када следећи пут једемо. Неколико студија је повезало повећање телесне тежине са прескакањем оброка (нарочито доручка).

Прочитајте још: Педијатар Миловановић: Стомачни вирус је најопаснији код предшколаца, а бебе одмах водите у болницу

Када је тело лишено хране, мозак ће бити на високом нивоу узбуне у потрази за било којом храном и жудеће за висококалоричном (нездравом) храном. Код следећег оброка, тело чува додатне калорије из хране као инстинкт за преживљавање, јер није сигурно када ће поново добити храну. Додатне калорије које се не искористе се претварају у масноћу.

Осећај беса због глади

Бес због глади је стваран. То је осећај када је неко толико гладан да га то чини љутим и фрустрираним. То је зато што се ниво шећера у крви нашег тела смањује када прескачемо оброке.

Наш мозак функционише на глукози и када мозак не прими довољно горива, доводи тело у режим гладовања и ослобађа хормоне стреса.

Прочитајте још: Како цитруси у комбнацији са водом делују на зубе? Иако су здрави, стоматолози упозоравају

Ово је исти разлог због ког се теже фокусирамо када смо гладни. Мозак има мало горива и доноси одлуку о најбољем начину коришћења преостале енергије.

Постајемо ћудљива, раздражљива и најмање забавна верзија нас самих.

У крајњем, прескакање оброка на редовној основи узима данак у нашим телима. Окреће се против нас, а ми се у основи лишавамо хране. Ако покушавате да изгубите тежину, обавезно једите праве порције здравих оброка током целог дана, спавајте, вежбајте и узимајте пуно воде.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.