· · Коментари: 0
ЛЕПОТА

Пробајте руску ХЕЉДА дијету са којом се за ДВЕ недеље ГУБИ 12 килограма

Са овом житарицом Рускиње одржавају кожу младом и за две недеље губе 12 килограма. Одлична је за људе који се баве физичким напором.

woman-3303689_1280.jpg
Витке и здраве Фото: Пиксабеј

Пре него што оду на море, Рускиње држе хељдину дијету уз помоћ које за 14 дана могу да изгубе 12 килограма. Оне, такође прочисте организам, освеже кожу и нахране тело овом изузетно лековитом житарицом, која нема глутена.

Прочитајте још: Храна може да буде ЗАМКА: Стручњак објашњава зашто једемо и кад нисмо гладни

Хељда или гречка, како кажу Руси, од осталих житарица се разликује по троугластој структури опне, а за јело се користи зрно, сирово или пржено. Такође, зрно може да се меље и да се добије брашно - светло и тамно (ово друго је хранљивије). С обзиром на то да хељдин цвет привлачи пчеле, од ове биљке се добија и мед, тамне боје и посебног укуса.

Савршен почетак дана Фото: Депозитфото
Исхрана хељдом одржава крвне судове еластичним и смањује лош холестерол.

Хељда је препуна флавонида, посебног рутина, који се налази у зрну и одржава крвне судове еластичним, спречава згрушавање и омогућава нормалан проток. Исхрана хељдом смањује ниво лошег и повећава вредност доброг холестерола у крви, па је дефинитивно идеална намирница за људе са високим притиском.

Антиканцерогена
Због присуства растворљивих влакана, хељда је одлична и за оболеле од дијабетеса типа 2. Сврставају је и међу намирнице које су антиканцерогене, јер су истраживања показала смањење рака дојки за 50 одсто код жена које су је јеле и рака дебелог црева код мушкараца.
Због калцијума се препоручује деци која расту.

Има висок садржај селена и цинка, па се препоручује деци због здравог формирања костију и зуба. Садржи и доста гвожђа. Захваљујући осам есенцијалних аминокиселина треба да је једу и људи који се баве физичким напором, спортисти и вегани. Има велики садржај рутина, једињење из групе антиоксиданаса, па они који је редовно једу дуго задржавају младалачки изглед.

Прочитајте још: Могуће је! Направите ЋЕВАПЕ О ХЕЉДЕ, бићете сити, а смршаћете (Фото/Видео)

Каша од хељде са водом има 70 калорија, а цео дан држи човека ситим!
Шта после дијете?
Они који се придржавају дијете изгубиће десетак килограма. После дијете не треба се вратити старим навикама, него хељду јести уместо ручка или вечере.

Захваљујући влакнима, хељда је најбољи чистач црева, што је чини савршеном намирницом за дијету. Одличан је потискивач апетита, па се дуже осећа ситост.

Каша од хељде

Увече се узме пола килограма хељде у зрну и прелије се са литар и по прокуване воде и поклопи до ујутру. Каша се једе током дана. Током дијете се каша једе само са водом, без додатака зачина, па ни соли. Такође, последњи залогај се узима четири сата пре спавања. Ово јело, у зависности од количине, има од 70 до 160 калорија, а изузетно дуго држи организам ситим. Када наступи већа глад, уз кашу се узме чаша кефира или немасног јогурта.

Палачинке од хељде Фото Депозитфото

Каша са сувим воћем

Пошто ће се временом, због недостатка шећера, јавити велика глад, може да се дода пет или шест комада сувог воћа. Ситно се исецка и дода зрнима хељде. Уместо сувог воћа може да се дода и кашика меда.

Хељда дијету не смеју да држе депресивне осове, тешки и хронични болесници.

Погачице од хељде
Шоља хељдиног брашна се помеша са шољом белог брашна, кашиком уља, кашичицом соли, кашиком ланеног семена, шољом млаке воде и прашком за пециво. Када се умеси, подели се на пет погачица и пече на плотни или у тигању.

Салата од хељде
Шоља хељде (по особи) се залије са две шоље воде и остави да набубри пола сата. Ситно се исецка жељена салата, а за дијету је најбоље бирати краставац, тиквице, парадајз и паприку, па посуди преко хељде. Зачини се по жељи.

Супа од хељде

У шерпу са уљем се пропржи шаргарепа и црну лук, па се додају алева паприка и хељда, па залива водом. Крчка се и једе посуто свежим першуном.

Прочитаје још: Да ли сте чули за "ТЕГЛА дијету" која је хит на друштвеним мрежама, бесплатна је и нема гладовања (Фото)

Палачинке од хељде

Хељдино брашно се помеша на равне части са белим брашном, додају јаја и млеко. За блине (руске палачинке) је потребно додати и шољу јогурта, да би нарасле, као и мало прашка за пециво.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.