Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
РАК ЈАЈНИКА

Ово су СИМПТОМИ опаке болести због које је преминула ИСИДОРА БЈЕЛИЦА: "ТИХИ УБИЦА" - кад га приметите буде КАСНО

Позната српска књижевница Исидора Бјелица преминула је јуче у 52. години од последица рака јајника. Исидора се неколико година храбро борила против опаке болести.

1596699382_117116700_682949992564526_904321680013626468_n.jpg
Фото: Принтсцреен/ Инстаграм/ Исидора Бјелица
Oglas

Рак јајник зове се "тихи убица" јер су симтоми углавном неприметни, а по добијању симптома болест је већ узнапредовала.

Болест углавном погађа жене у перименопаузи и постменопаузи,  између 50. и 60. године живота.

Прочитајте још: "Тренуци самоће ће нас врло брзо научити..." Последња ПОРУКА Исидоре Бјелице ће се ПРЕПРИЧАВАТИ (ФОТО)

Симптоми болести

У већини случајева жене неће имати симптоме или неће моћи да их препознају. Они су углавном уобичајене промене у женском телу које могу бити узроковане и другим упалама. Најчешћи симптоми су:

Фото: Депосит

- мучнина и повраћање
- осећај надутости
- пробавне сметње
- притисак у карлици
- учестало мокрењ
- грчеви у стомаку
- губитак апетита
- анемија и слабост
- тупа бол у доњем делу стомака или леђима
- умор
- нагли губитак или повећање телесне тежине

Редовни гинеколошки преглед који укључује УЗ јајника је најбоља и једина превенција ове болести!

Бројне жене јављају се лекару када је болест већ узнапредовала. У каснијем стадијуму почиње да се осећа повећање стомака или на додир необична израслина. Сметње у вези са менструацијом нису уобичајене за време обољења, али је необично када жена у менопаузи прокрвари па је и то један од тихих симптома. Вагинално крварење или болни сексуални однос јављају се код трећине оболелих жена.

Прочитајте још: Предосетила смрт: Објава Исидоре Бјелице тера сузе на очи (ФОТО)

Како се поставља дијагноза:

- гинеколошки преглед,
- вагинални УЗ  и цолор допплер значајно повећавају прецизност дијагностике,
- туморски маркери из крви : ЦА- 125 , ЦА- 19-9, ХЕ4, Рома индеx,
- наведеним методама (1.2.3), поставља се сумња на тумор, те се може користити и ЦТ и МР, а коначна дијагноза хируршким путем и узимањем узорка  при операцији.

Лечење:

У лечењу се користе хируршка терапија, хемотерапија и радиотерапија. Зависно од стадијума болести користе се засебно или комбинују. Основно је хируршко одстрањење јајника, материце, јајовода, као и постојећих околних туморских маса. Једино у почетном стадијуму тумора, код жена које желе родити, одстрани се само захваћени јајник. С обзиром на то да рак јајника у узнапредовалој фази често рецидивира, у праћењу се користи маркер Ца 125.

Прочитајте још: ТУЖНО: Овако се Лав Пајкић опростио од МАЈКЕ (ФОТО)

Рано откривање рака јајника

Рано откривање рака јајника је најважније, јер су резултати лечења најбољи у раном стадијуму болести. Редовни гинеколошки прегледи су због тога од велике важности. Као помоћ у дијагностици у неким случајевима може послужити ЦА -125.  У смислу превенције женама у репродуктивном добу може се препоручити коришћење оралних контрацептивних пилула, уравнотежена исхрана и редовни превентивни гинеколошки прегледи.

Генетска предиспозиција и поремећај имуног система кључни су фактори ризика!

Фактори ризика

Не зна се прецизно зашто малигни тумор настаје. Међутим, зна се да су генетске предиспозиције и поремећај имуног система кључни фактори ризика. Могу утицати и услови средине у којој особа живи. Пушење за 30 одсто увећава могућност појаве овог облика карцинома, али и нездрава средина са загађивачима, као и аутоимуна обољења, такође, у великој мери могу бити окидачи.

Прочитајте још: И храна и ЛЕК! Три лиснате зелене намирнице КОЈЕ ЧУВАЈУ ЗДРАВЉЕ

Како је говорила Исидора Бјелица

Исидора Бјелица се у последњој исповести присетила свих тешких момената које јој је живот донео. Том приликом изјавила је да "одбија да се склупча и умре у тишини" чиме је још једном доказала колики је борац била.

Исидори никада није био проблем да прича отворено о својој болести, те је открила да ли је некада зажалила због тога:

- Имала сам велику расправу са Гагом Николићем, о томе да ли треба отворено причати о болести или не. Гага је сматрао да то не треба да се ради, да је код нас болест велики табу, да су људи и јавност сувише агресивни. С друге стране, да нисам отворено причала о мојој болести, не бих сазнала многе ствари, никад не бих дошла до клинике која ми је продужила живот, до лека који ми је продужио живот. У клинику Аџибадем Систина отишла сам када сам овде већ била полумртва, са 60 метастаза, а тамо сам сазнала за нови лек.

Прочитајте још: Пет ПРИРОДНИХ СОКОВА који ће ојачати организам

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Свака непријатност, сваки немио догађај који нам се деси ако мало боље погледате само је био последица чињенице да смо нешто друго ставили испред слободе и истинске природе наше душе - било који замаскирани страх који нас је уверио да нешто "морамо" , да би био "ред", да смо "обавезни", "дужни" да се од нас нешто очекује и захтева -због чега смо део наше моћи и слободе предали неком другом - иза тога је увек уверење страха , а не љубави - да неког не "повредимо", "разочарамо" - кад год део своје моћи и слободе душе предамо из било ког разлога страху - егзистенцијалном или емотивном добићемо отрежњујући шамар и ту нема љутње на друге ту има само освешћивања који ме страх натерао да поверујем да је било шта изнад божанске слободе моје душе #исидораqуотес #последњипут #стазенезеле #дуалхеалинг @лагуна_књиге #леттингго #задавипринцезуусеби

А пост схаред бy Исидора Бјелица (@исидорабјелицапајкиц) он

Никад се то не би десило да нисам причала о болести - рекла је тада Бјелица, па додала шта је све урадила како би се излечила од опаке болести:

- Гутала сам бубе на Куби, ишла сам у Швајцарску код неког лудог Филипинца, који ме је ударао штапом по глави. Трећи пут када је почео да ме треска, рекла сам себи: "Па, чекај, мајку му, боље да цикнем од рака него да ме овај туче дрветом по глави!" (смех)... Пила сам креч, гутала шкорпије, узимала најразличитије тинктуре, ама све сам пробала. Људе је таквих ствари блам, али мене није. Кад ти неко каже да имаш још три месеца живота, спреман си да пробаш све. С једне стране, примила сам 66 хемотерапија, с друге стране нема тинктуре коју нисам попила, алтернативног лека који нисам прогутала. Мислим да сам сад као Распућин, немогуће је отровати ме, имуна сам на све - испричала је тада књижевница.

Прочитајте још: Шта се догоди у телу ако ДНЕВНО ПРОШЕТАТЕ само 800 метара више?

Књижевница Исидора Бјелица је изнела своје мишљење да ли се канцер може излечити само алтернативним методама:

- Данас хемотерапије више нису као некада. Постоје неки канцери код којих је терапија веома ефикасна, као код мог, на пример. Свако ко је старији од 18 година требало би да може сам да одлучи како ће се лечити, али мислим да се од званичне медицине ипак не би смело тако лако одустајати.

Поготово што има много и званичних и алтернативних препарата који могу да ублаже штетне ефекте хемотерапија и зрачења, да подигну леукоците, смање болове, спрече опадање косе...

Мислим да је опасно одбацивати било који вид лечења, нарочито сада, када се свакодневно ради на побољшању лекова и терапија - закључила је Исидора Бјелица.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas