· · Коментари: 0
ПРВА ПОМОЋ

Шта радити када вам иде КРВ ИЗ НОСА? Да ли знате која је правилна позиција?

Наше мајке и баке можда су нас училе да забацимо главу уназад када нам крене крв на нос, али да ли је то и правилно?

1668843866_shutterstock_1665703378-Nose-bleeding.jpg
Пхото: Схуттерстоцк

Крварење из носа обично настаје изненада. Разлози могу бити разни: фрактуре, страна тела, иритација, запаљенски, или озбиљније природе. Општи узроци су пораст крвног притиска ( хипертензија, узбуђење, пораст централног венског  притиска), свакако уколико се често понавља, или га не можете зауставити, одмах код лекара.

Како реаговати? Иако су нас маме док смо били мали, када нам крене крв на нос, училе да забацимо главу уназад, и подигнемо леву руку у вис, заправо треба поступати другачије.

Фото: Схуттерстоцк

Прочитајте још:  Познати лекар објашњава СВЕ ШТО ТРЕБА ДА ЗНАТЕ О ИНФЕКЦИЈИ ГОРЊИХ ДИСАЈНИХ ПУТЕВА: Проблем можете знатно ублажити на природан начин

Шта заправо треба радити и како ставити главу када крене да иде крв из носа?

Неопходно је смирити се, или смирити особу којој се то дешава, правилан положај седења је са главом на доле. Битно је мирно дисање, не паничити. Прво што треба урадити, у овом положају је стиснути благо корен носа. Након што крварење мало стане, треба изувати  садржај угрушка крви из носа, уколико је особа у стању. После тога, ако је крварење мањег интезитета, добро је пар пута удахнути и издахнути ваздух кроз нос. 

Фото: Схуттерстоцк

Како би се притисак стабилизовао, битно је да након овога не правите нагле покрете главом, а било би добро да останете у седећем положају још неко време.

Прочитајте још: Који симптоми слуте на МОЖДАНИ УДАР? Како га препознати у 3 ЛАКА КОРАКА, пре него што се особи укаже стручна помоћ

Уколико се крварење не може зауставити, добро је ставити газу или вату  и упутити код лекара.

 

БОНУС ВИДЕО: 

 

 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.