Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
исхрана

Шта све садржи ЛИМУН и ко би требало да га једе свакодневно?

Лимун је оптималан извор витамина Ц. Овај витамин је важан за производњу колагена, помаже апсорпцији гвожђа из биљне хране.

1606469854_Depositphotos_10677363_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Довољан унос витамина Ц спречава стварање жучних каменаца. Витамин Ц ефикасно се бори против прехладе, подстиче регенерацију костију.

Лимунска киселина је присутан у лимуновом соку. Она не снижава пХ, већ га повисује (алкализује). Повећавајући пХ урина, лимунска киселина помаже у растварању каменаца у бубрезима. Она помаже у уклањању амонијака из тела - производа метаболизма протеина.

Прочитајте још: ЧАЈ ОД РУЗМАРИНА за јачи имунитет: Колика је његова моћ

Хесперидин
Смањује оксидативни стрес и упале, нормализује васкуларно здравље. Хесперидин смањује вероватноћу макуларне дегенерације (дегенерација мрежњаче код старијих особа). Супстанца смањује ефекат галактозе, шећера сличног глукози који се налази у млечним производима.

Д-лимонен. Присутан у кори. Д-лимонен ублажава упале и нормализује шећер у крви. Д-лимонен је користан за респираторне патологије. Због тога је неопходно особама са оштећеним плућима (након прележане упале плућа, са астмом), пушачима.

Ериоцитрин у комбинацији са другим активним супстанцама показао је ефекат на смањење упале, оксидативног стреса и оптимизацију нивоа шећера у крви. Ериоцитрин покреће оксидацију масних киселина и нормализује осетљивост на хормон инсулин. Ова супстанца активира биогенезу ћелијских митохондрија.

Ериоцитрин је антиоксиданс који се налази у лимуновом соку и кори.

Диосмин. Побољшава стање крвних судова. У комбинацији са хесперидином, ефикасан је код варикозних вена и терапије хемороида.

Фото:Депосит

Нобелетин. Присутан у кори лимуна. То је потенцијални геропротектор.

Прочитајте још: Тачан СПИСАК намирница које треба јести, а препуне су витамина и смрт за вирусе

Коме се посебно препоручује конзумирање лимуна:

  • Пушачима;
  • Особама који су на дијети;
  • Свима онима који имају респираторне тегобе;
  • особе које пате од дијабетеса;
  • Онима који пате од гихта;
  • Особама са успореним метаболизмом;
  • За љубитеље слатког и млечних производа;
  • Особама које пате од варикозних вена;
  • Особама старијим од 60 година.

Зест је најздравији део лимуна и налази се у кори, због чега се препроучује да се лимун једе са кором. Пре козумирања лимунове коре, лимун добро оперите содом бикарбоном.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas