Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ОДМОР

Стално вам се спава? Ово су ЗНАКОВИ које вам организам шаље

Истраживања показују да већина одраслих изјављује да се буди са осећајем умора најмање један дан у недељи.

1610702254_Depositphotos_211587274_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Наравно, постоји много ствари које могу ујутро да изазову тај поспан, летаргичан осећај. Добра вест је да се већина њих може спречити. Ево неких осам главних разлога:

1. Не спавате довољно дуго. Прво се сетимо оног што је очигледно: већини одраслих треба око седам до девет сати сна ноћу, према званичним препорукама Америчке академије за медицину спавања. Иако се неки могу извући са мање и још увек се осећају одморно следећег јутра, мало их је.

Прочитајте још: Откривмо којих 5 ВРСТА ХРАНЕ нас терају да УТОНЕМО У САН

2. Превише спавате. На другом крају спектра могуће је превише спавати. Не постоји службени број сати који представља преспавање, али неки знакови да можда претјерујете укључују осећај умора током целог дана, пад енергије и јутарње главобоље. 

3. Не спавате квалитетно. Ако спавате осам сати без прекида, али се и даље будите уморни, то је знак да не спавате квалитетно. Постоје четири фазе сна, а последње две - РЕМ и не-РЕМ дубоки сан - су оне у којима се наш мозак заиста одмара и пуни. Људи који се често пробуде усред ноћи вероватно неће трошити толико времена на оне колико би требали.

Фото: Депоситопхото

Прочитајте још: Знакови који показују да вам штитна жлезда не ради како треба: Обратите пажњу

4. Пијете пре спавања. Иако би понеки гутаљ пре сна могао да вас опусти, истраживање показује да конзумирање алкохола пре спавања инхибира тај увек важан РЕМ сан. Пре него што их замените великом чашом воде или чаја, имајте на уму да превише течности пре спавања може проузроковати одлазак до купатила усред ноћи. Уролог Ванита Сима, препоручује да последње пиће попијете неколико сати пре него што се угасе светла.

5. Једете пре спавања. Авај, уживање у слатком десерту непосредно пре спавања може онемогућити заспање. Др Мишел Бреус, сертификовани стручњак за спавање, каже да би већини људи било боље да поноћно грицкалице смање на 200 до 250 калорија око 30 минута пре спавања - идеално је мешавина целих угљених хидрата и масти или протеина.

Прочитајте још: Боли вас свака кост? Ова бољка је НОРМАЛАН процес старења, али може да се ЗАУСТАВИ

6. Ваш распоред спавања је несталан. Тело воли доследност, па тако одлазак на спавање једно вече у 22 сата, а друго у 1 ујутро, само ће збунити ваш организам.

7. Прекасно сте телефонирали. Кад смо код аларма, тај ноћни вам такође може бити знак да увече одложите телефон и осталу електронику. Гледајући плаво светло преблизу кревета може се пореметити са вашим циркадијалним ритмом, а ових дана помицање обично повлачи поплаву стреса, узбуђења или страха - од којих ниједно није погодно за дубоки, ресторативни одмор.

Прочитајте још: Будите обазриви: 3 суплемента која могу да наштете ЗДРАВЉУ срца

8. Имате апнеју у сну. Медицинско стање које узрокује абнормалности дисања током спавања, апнеја током спавања често доводи до хркања и честих буђења током ноћи. Ако сумњате да бисте је могли имати, обратите се лекару. Они би могли да препоруче нови положај спавања, промене прехране и губитак тежине као потенцијалне планове лечења.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas