· · Komentari: 0
SAVETI

Budite obazrivi: 3 suplementa koja mogu da naštete ZDRAVLJU srca

Etikete na bočicama obećavaju bolje zdravlje, ali ovi dodaci mogu da vam naštete.

1610458522_Depositphotos_45081043_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Održavanje zdravlja srca zahteva kombinaciju strategija, kao što je zdrava ishrana, redovno vežbanje i kontrola stresa. Dodavanje dijetetskog suplementa može izgledati kao još jedno sredstvo zaštite.

Pročitajte još: Roditelji, OBRATITE PAŽNJU! Miris cigareta na vašoj odeći šteti DEČIJEM ZDRAVLJU

Ali budite oprezni. Za razliku od lekova na recept, suplementi se često prodaju bez dokaza da deluju ili su bezbedni. Ne postoji način da saznamo šta se zaista nalazi u tabletama ili napicima, jer FDA ne procenjuje da li je proizvodnja dodataka visokog kvaliteta. Sledeći dodaci mogu predstavljati srčani rizik.

Pročitajte još: Pročistite organizam pomoću najzdravijeg napitka (RECEPT)

Pirinač od crvenog kvasca

Pirinač od crvenog kvasca pravi se od vrste kvasca uzgajanog na belom pirinču. Dodaci sadrže monakolin K, koji je identičan aktivnom sastojku u leku za snižavanje holesterola lovastatinu (Mevacor). Male studije sugerišu da bi takvi suplementi sa visokim količinama monakolina K mogli biti efikasni, što može biti privlačno ljudima koji ne podnose statinske lekove.

Pročitajte još: Čuveni doktor Stojković upozorava: PLASTIKA utiče na DNK i izaziva STERILITET

Rizici za srce: Ne može se reći koliko monacolina K sadrže suplemenata. - Neki proizvodi sadrže malo ili nimalo aktivnog sastojka, a drugi imaju istu količinu kao niska doza koju uzimate na recept. To bi moglo biti u redu ako ne uzimate statin, ali ako uzimate, možda biste uzimali previše lekova koji mogu prouzrokovati bolove u mišićima ili čak po život opasan raspad mišića koji može oštetiti druge telesne organe - kaže dr Piter Koen, vanredni profesor medicine na Harvardu.

Arginin

Arginin je aminokiselina i gradivni blok azotnog oksida, molekula koji pomaže u opuštanju i otvaranju krvnih sudova. Dodaci arginina se prodaju kao način za povećanje cirkulacije, snižavanje krvnog pritiska i promociju erekcije.

Pročitajte još: Ove namirnice nikako ne treba jesti na prazan stomak

Rizici za srce: Osobe sa srčanim oboljenjima treba da izbegavaju arginin. Studija uticaja ove aminokiseline na preživele od srčanog udar morala je biti zaustavljena rano, nakon što je šest osoba koje su uzimale suplement umrlo. Arginin može dovesti do preniskog pada krvnog pritiska ako već uzimate lekove za lečenje stanja. Ako uzimate razređivače krvi, to može povećati rizik od krvarenja. A ako uzimate ACE inhibitore, to može dovesti do skoka nivoa kalijuma.

Dodaci belog luka

Tablete od belog luka obećavaju smanjenje nivoa holesterola i krvnog pritiska. Studije su različite o efektima na holesterol, bez obzira da li tableta sadrži sveži beli luk, sušeni beli luk u prahu ili ostareli ekstrakt belog luka. Studije sugerišu da dodaci belog luka mogu malo smanjiti krvni pritisak.

Rizici za srce. Dodaci belog luka mogu povećati nivo i efekte nekih lekova za zdravlje srca, kao što su razređivači krvi (uzrokuju krvarenje), lekovi za snižavanje holesterola (uzrokuju oštećenje mišića) i lekovi za krvni pritisak (izazivaju opasne padove krvnog pritiska).

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.