Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Многи за ову храну мисле да је посна, а није: Обратите пажњу

Ускршњи пост сматра се најстрожијим, траје седам недеља или 48 дана и најдужи је пост у православном календару

1710864321_shutterstock_1141205201.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Ове године Ускршњи пост трајаће од 18. марта до 4. маја. У смислу исхране, пост једноставно подразумева одрицање од хране животињског порекла, намирница које често користимо као што су месо, јаја, млеко, сир...

Већина верника строго води рачуна шта уноси у свој организам, а данас на тржишту има доста посних намирница које су одлична замена мрсним. Тако да заптраво није тешко направити укусно јело или посластицу! 

Међутим, ту постоји и једна "цака". Односно, у већини продавница можете да пронађете намирнице на којима великим словима пише да су посне, а да ипак садрже трагове млека или јаја. Зато је важно да увек детаљно прочитате декларацију. Већина Срба купује намирнице за које верује да су посне, а не зна да заправо у траговима садрже састојке који то нису...

Које то намирнице једете на посту, а не би требало?

Сир од соје је 100% постан, а за остале проверите да ли остали садрже казеин, протеин кога има једино у млеку. Тако ћете моћи да одредите који су биљни сиреви посни.

Чоколадне бананице нису посне јер се желатин, који се налази у њиховом саставу њих прави од животињских костију. Постоји и биљни желатин, па увек на декларацији проверите који су користили. Добро обратите пажњу и на наполитанке, јер чоколадни преливи нису само од какаоа, који је постан, него садржи и млеко или млеко у праху.

У многим пецивима и тестенини има јаја или јаја у праху, зато није свака тестенина (макароне, шпагете, таљателе) посна. На пример, хлеб се у неким пекарама премазује смесом која садржи јаја, како би корица била сјајна и  хрскава.

Многи су уверени и да је рибља паштета посна, па је купују без размишљања, али ипак прочитајте декларацију. Ако желите да будете сигурни,  домаћу паштету од туне направите код куће. 

Ово важи и за смоки и остале "биљне" грицкалице које нису посне, јер у себи садрже млеко у праху.  

Уолико нисте сигурни, увек је добра препорука да током поста користите свеже и необрађене намирнице, дакле свеже воће и поврће, које ћете сами припремити, са или без додатка биљног уља, по вашем избору.

(Ствар укуса)

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas