Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЛЕКОВИ

Терапија ОВИМ лековима дужа од 7 дана више штети него што користи

Изузетно је опасно пити лекове дуже од седам дана, а нарочито се треба пазити "ибупрофена" и "диклофенака".

1614086328_Depositphotos_159342252_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Отежан одлазак лекару у време пандемије, али и страх од заразе многе је натерао да се лече на своју руку лековима против болова, повишене телесне температуре и упале. Ови медикаменти могу да се набаве без рецепта. Изузетно су корисни и проверено ефикасни, али ако се примењују дуже од седам дана могу озбиљно да наруше здравље, посебно код особа које имају више различитих обољења истовремено.

Прочитајте још: Експрес тест на корону: Прехлада, грип или КОВИД-19? (10 рецепата)

Професор др Слободан Јанковић, фармаколог Клиничко-болничког центра у Крагујевцу, каже да се у ову групу лекова, који се стручно називају нестероидни антиинфламаторни лекови, сврставају "диклофенак", "ибупрофен", као и ацетилсалицилна киселина, кеторолак, метамизол, напроксен, кетопрофен, индометацин, пироксикам, мелоксикам, еторикоксиб, рофекоксиб, набуметон...

Ови лекови ометају синтезу супстанци које су важне за нормалан проток крви кроз ткива!

- Ови медикаменти могу да доведу до проблема јер ометају синтезу супстанци у организму које су важне за очување нормалног протока крви кроз ткива. Под њиховим дејством слаби проток крви кроз слузокожу желуца и црева, па код неких пацијената могу да настану упале слузокоже и крварење из огољених крвних судова, код неких може да дође до пропадања ткива бубрега и слабљења њихове функције, што у крајњем исходу подиже крвни притисак и слаби рад срца. Није искључено ни да узрокују инфаркт.

Прочитајте још: Британски научник тврди: Оболелима од ковида мозак остари 10 година!

У опасности су старији
У посебном ризику су старије особе и они који узимају лекове против згрушавања крви или таложења тромбоцита, јер може да им се јави крварење у желуцу. Мада постоје разлике међу овим лековима у учесталости изазивања наведених нежељених дејстава, ниједан од њих није сасвим безбедан, да би се могло рећи да се може узимати дуго без одређеног ризика.

Наведена нежељена дејства се готово никад не јављају ако примена ових лекова траје краће од седам дана.

- Учесталост нежељених дејстава је утолико већа што се користе веће дозе и што примена дуже траје - каже професор Јанковић.

Користите их што краће и замените другим леком.

Према речима нашег саговорника, најбољи начин да се спречи настанак нежељених дејстава нестероидни антиинфламаторних лекова је да се они користе што краће, и у што мањим дозама, или да се замене када је то могуће парацетамолом:

Прочитајте још: Кристина има 23 године, и 11-оро деце и управо је открила још ЛУЂИ план (ФОТО)

- Када је њихова дуготрајна примена неизбежна, као у случају реуматских обољења, заштита желудачне слузокоже помоћу лекова који смањују лучење киселине знатно минимизира ризик од настанка упале слузокоже и крварења из желуца.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas