· · Коментари: 0
ПРВА ПОМОЋ

Шта је срчани удар или ИНФАРКТ и како га препознати?

На који начин можете помоћи

1671016483_shutterstock_530566492-heart-attack-naslovna.jpg
Пхото: Схуттерстоцк

Срчани удари се дешавају приликом блокада артерија које снабдевају срце крвљу. Ако је у питањуу ''мањи'' срчани удар, доток крви у срце постаје делимично блокиран. Изазива сличне симптоме као друге врсте срчаног удара, али мање оштећују срце, објавио је ''Медицал Неwс Тодаy''.
Иако израз ''мини'' срчани удар може звучати као да је мање тежак облик, ово стање је и даље веома озбиљно и треба потражити хитну медицинску помоћ.

Симптоми различитих типова срчаног удара су слични, и могу да укључују:

- бол налик притиску у грудима који траје више од 10минута
- бол који се шири од руке ка врату и вилици, обично са леве стране
- кратак дах
- мучнина и повраћање
- несвестица
- умор
- знојење

Прочитајте још: Који симптоми слуте на МОЖДАНИ УДАР? Како га препознати у 3 ЛАКА КОРАКА, пре него што се особи укаже стручна помоћ

Људи такође могу искусити изненадан кратак дах, без других симптома. Поред тога, атипични симптоми могу се јавити код жена, особа старијих преко 75 година, као и оних са хроничном болешћу. Ови симптоми могу укључивати оштар бол, пробавне сметње, и бол у стомаку. Организација ''Црвени крст УК'' даје пар савета како можете помоћи особи у овој ситуацији:

1. Позовите Хитну Помоћ, у нашој земљи је то број: 194
2. Док чекате помоћ, поставите особу у седећи положај и омогућите им да се осећају комфорно. На пример: седећи положај на поду, наслоњени на столицу или зид. Раскопчајте им кошуљу или каиш, како би их ствари што мање стезале. Седећи положај ће ублажити притисак у грудима. Такође, на овај начин неће се повредити уколико би се онесвестили и пали током стајања.

Прочитајте још: Шта радити када вам иде КРВ ИЗ НОСА? Да ли знате која је правилна позиција?

4. Уколико је особа у свесном стању, можете показати прсте да вам покажу колико је јак бол од 1 до 10. Ову информацију ћете пренети стручним лицима када дођу да укажу помоћ.

5. Будите уз особу све док не стигне помоћ, и уверите их да су безбедни и да је помоћ на путу.

 

БОНУС ВИДЕО: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.