· · Коментари: 0
ЗАШТИТА ЛИЧНИХ ПОДАТАКА

Ваш телефон је клониран, а да тога нисте ни свесни?! Проверите да ли имате неке од знакова крађе података са SIM картице

Илегално клонирање мобилног телефона подразумева да су хакери имају јединствени идентификациони број апарата вашег мобилног телефона и дуплирану вашу СИМ картицу, чиме могу да управљају свим вашим подацима и апликацијама

Depositphotos_282611464_s-2019.jpg
Фото: Depositphotos

Клонирање мобилног уређаја значи да је комплетан идентитет телефона украден од стране хакера, јединствени идентификациони број апарата (ИМЕИ) и дуплирану вашу SIM картицу. Ови подаци довољни су да се препрограмира наш лични телефон и направи његов клон.

Прочитајте још: Да ли смо угрожени? Током рада од куће сви смо користили ову АПЛИКАЦИЈУ, а Гугл ју је ЗАБРАНИО из оправданог разлога

Клонирани мобилни телефон у стању је да користи све апликације, које ми иначе користимо на личном телефону. Тако се са клонираног уређаја могу обављати позиви који ће вама бити наплаћени, на њега ће стизати поруке. Уколико се клонирани и оригинални телефон налазе у близини истог репетитора могуће је чак и прислушкивати разговоре.

Пратите знакове клонирања и уколико препознате да се вама управо то догодило, потребно је да у што краћем року контактирате свог провајдера који би требало да лако лоцирају клонирани уређај и блокирају га.

Прочитајте још: Сачувајте своје време: Како да на најлакши начин пронађете жељену фотографију на Гуглу?

Знакови да је телефон можда клониран

Примање неочекиваних СМС порука у којима се захтева да се уређај рестартује је први знак да је телефон клониран. Наиме, рестартовање уређаја хакеру отвара врата да учита клонирани телефон са вашим креденцијалима.

Непознати позиви и поруке у листингу на крају месеца су други знак потенцијалног клонирања. Ове СМС поруке и позиви изгледају као да су направљени са вашег уређаја и биће вам наплаћени. Неуобичајено високи рачуни први су сигнал да проверите листинг своје СИМ картице.

Прочитајте још: Стручњаци су утврдили нешто ШОКАНТНО код видео позива, СИГУРНО ћете се сложити са њима

Регистровање вашег уређаја на локацијама на којима нисте били јасан је сигнал да нешто са телефоном и SIM картицом није у реду. Уколико имате iPhone то можете проверити преко Find My iPhone опције, док код Android телефона искористите опцију Find My Device. Уколико вам је телефон на столу, а ове апликације приказују да се налазе на некој другој локацији, јасно вам је да постоји проблем.

Прочитајте још: Велики подухват: Гоогле спреман да парира Нетфлиx и Диснеy платформама?

Порука од оператера у којој се тврди да је ваша SIM картица апдejтеована јасан је сигнал да је телефон потенцијално клониран. Уколико се ваши креденцијали активирају на другом уређају, ваш провајдер ће вам највероватније послати поруку у којој потврђује да је дошло до њиховог апдejтовања.

Искључивање са ваших налога на којима сте иначе пријављени може бити знак да проверите свој уређај. Тако можете добити маил са вашег налога на друштвеној мрежи у коме вам јављају да му је приступљено са новог уређаја.

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.