Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
узроци

Зашто се јављају болови после менструације? 7 стања која изазивају грчеве

Болови и грчеви после менструације се врло често појављују и могу имати различите узроке.

1610380938_Depositphotos_70941581_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Овулација, ванматерична трудноћа, цисте, ендометриоза... Постоји много ситауција у којим се болови могу јавити после менструације. Погледајте када је важно да се обратите лекару.

Прочитајте још:  Превише сте попили и појели? Нутрициониста саветује ДВА проверена рецепта

Цисте на јајницима
Могу да буду узрок грчева и нередовног крварења. У већини случајева нема никаквих симптома цисте на јајницима, осим уколико су веома велике. Евентуално, може да се јави осећај надутости. У сваком случају, уколико сумњате на цисте на јајницима, требало би да одете код лекара.

Учесталост може да зависи од тога колико хормонима треба да се врате у "првобитно стање" и најчешће нису разлог за бригу. Ипак, уколико се често појављују и стварају непријатност, потребно је проверити да ли се ради о озбиљнијем гинеколошком проблему.

Миоми на материци

Реч је о израслинама које нису канцерогене, а симптоми варирају у зависности од величине израслине. Што је већи миом, симптоми су израженији. Код већине жена се због миома јављају нередовни циклуси, обилне менструације, бол и грчеви у карлици. У неким случајевима, ако се не третирају, могу да изазову проблеме са плодношћу, зато је важно да се обратите лекару ако имате симптоме миома на материци.

Ванматерична трудноћа

Ектопијска или ванматерична трудноћа је болно и опасно стање, а дешава се када се оплођена јајна ћелија смести изван материце. Симптоми који могу да се јаве су јаки грчеви, јако крварење, оштар бол у карлици и мучнина. У таквим случајевима је једино решење прекид, односно уклањање оплођене јајне ћелије.

Фото: Депосит

Прочитајте још: Жене, ова три БИТНА фактора РЕМЕТЕ менструални циклус

Овулација
Уколико иначе имате јаке менструалне болове, могуће је и да вам се јаве јачи грчеви током овулације. Неке жене их описују као грчеве у карлици, а код других се јављају болови у доњем делу леђа. То најчешће није разлог за бригу.

Ендометриоза

Ендометриоза је хронично стање услед којег ткиво које обично расте у материци у овом случају расте изван материце. Симптоми ендометриозе могу да варирају, али у већини случајева се јављају јаки менструални болови, обилне менструације, бол током и након сексуалног односа, крварење између менструација, бол у доњем делу стомака и проблеми са плодношћу.

Трудноћа

У веома раној фази трудноће можете осетити грчеве у материци, који се јављају услед "качења" оплођене јајне ћелије у материцу. Може да се јави понека тамноцрвена или браонкаста мрља, односно имплантацијско крварење. То крварење се обично јавља у периоду када добијате менструацију, углавном уз још неке симптоме трудноће.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas