Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
МИСТЕРИЈА

Чији је ВЕЛИКИ ПОТОП прави? И када се десио ако се десио?

Сви народи имају своју легенду о великом потопу. Да ли се, уопште, догодио?

1632401942_Depositphotos_13471701_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Свеопшти потоп помиње се у предањима многих народа света и у верским текстовима, и то углавном као божја казна за неверу, кршење закона, грехе...

Прочитајте још: КЛЕТВА СЕ ОБИСТИНИЛА: Карађорђеве убице није хтела ни земља, ни вода, ни људи!

Исти мит од Вавилона до Аустралије

Овај мит постоји у Вавилону, Палестини, Сирији, Јерменији, Фригији, Индији, Бурми, Вијетнаму, Казахстану, Кини, Аустралији, као и на бројним острвима широм планете. Легенде о древној поплави препричавали су научницима аустралијски Абориџни, сибирски шамани, поглавице полинезијских и афричких племена, потомци Астека, Маја и Инка.

Кинески начин
Код Кинеза, јунак Гун и његов син Јуој нису чекали да се богови смилују, већ су се борили, градећи бране, исушујући мочваре и побеђујући змајеве.
Сви народи су преживели "велики потоп"

Прочитајте још: ТИТА су у Ужице довели четници, а Коста Пећанац му је набавио документа

Неки су побегли у оклопу џиновске корњаче или на леђима гигантског рака, други у љусци кокосовог ораха, на сплаву или у кануу. Обично би били спасени када се богови смире и вода опадне.

Прочитајте још: НАЈДУЖА НОЋ у историји човечанства догодила се 536. године и трајала је 18 месеци. Шта се тачно десило?

 

Библијски велики потоп

 

Најпознатија верзија је описана у Библији која је по много чему слична са легендама других народа Блиског истока... Иако је прича о Ноју у хебрејској Библији постала најпознатији мит о поплавама у западној култури, она показује утицај ранијих наратива из Месопотамије.

Први потоп се догодио у Меспотомији

Прочитајте још: Јауци убијеног жандарма одзвањају СМЕДЕРЕВОМ: Убиство браћe Луњевица било је повод за смрт Драге Машин

Потоп написан клинастим писмом Фото: Пиксабеј

Прочитаје још: ДУХ Мирољуб терорише Космај, а једини спас је да му се покаже ОВА ствар

Најстарија вавилонска таблица са причом о великој поплави датира из 1637. године пре нове ере, што аутоматски значи да је много старија од библијске верзије. Пронађени су и фрагменти сумерског епа, који је, највероватније, утицао на оно што је описано у Књизи постања.

На клинастим таблицама је Зиусудра - Ное.

Главни "јунак" у Књизи постања је Ноје; на плочицама са клинастим писмом Сумера то је Зиусудра, цар и свештеник бога Енкија, док је на вавилонским таблицама такође поменут Зиусудра, као 10. цар Вавилона. Бог који спасава у Библији је Јахве, код Сумера Енки, а у Вавилону - Еа.

Прочитајте још: Највећа комунистичка ТАЈНА: Ко је убио 4.000 Срба и 12 Немаца и зашто је Мустафа Голубић виђен у Смедереву?

Пре 5.000 година
Према византијском календару, потоп је био 1656. године од стварања света - 3853. години пре нове ере. Према Старом завету потоп је почео 2262. године од стварања света, што је 3247. гпне.

Потоп је трајао 40 или 7 дана?

У Библији потоп траје 40 дана и ноћи, а након тога следи још 150 дана тражења копна. Ноје је три пута (у размацима од по седам дана) пуштао голубове. Сумерски и вавилонски потоп трају само седам дана и ноћи, а налажење копна омогућавају голуб, ласта и врана...

Прочитајте још: У ГРОБУ зазиданом пре два миленијума горело је СВЕТЛО! У чему је тајна "вечите ЛАМПЕ"?

Има ли истине у овом предању?

Фосилне шкољке пронађене на великим надморским висинама потврђују да је тако нешто сасвим могуће. А "отац" палеонтологије Жорж Кивије је чак, када је описивао фосиле диносауруса, имао идеју да они, из неког разлога, нису укрцани на Нојеву барку.

Арарат Фото: Пиксабеј

Најједноставнији начин да се велики потоп објасни (и датира) јесте крај леденог доба, пре око 10.000 година, каде се ниво светског океана драстично подигао. Међутим, то се није догађало превише нагло, већ свега неколико центиметара годишње, што не може довести до поплаве толиких размера.

Археолошка ископавња у долинама Тигра и Еуфрата потврдила су да је било излива река, јер је под слојем древних градова Месопотамије старости око пет хиљада ходина пронађен слој глине дебљине око пола метра. Претпоставља се да је тада вода преплавила сва насеља, уништавајући их.

Прочитајте још: Иванов је покушао да оплоди шимпанзе ЉУДСКОМ СПЕРМОМ, а циљ је био један! Шта се КРИЛО иза НАЈОЗБИЉНИЈЕГ светског пројекта! (ВИДЕО)

Огроман водопад је створио Азовско море

Ипак, закључено је да ни изливања Тигра и Еуфрата нису била "тај" потоп, већ да се ради о тренутку настанка Босфорског мореуза. Јер, Црно море некада је било потпуно одвојено од Средоземног и било је слатководно. Његов ниво био је око 150 метара испод нивоа светског океана.

Подморница има доказ
На 20 километара од обале, на дубини од 95 метара подморница је пронашла савршено очуване дрвене куће.
Средоземно море је пробило препреку и кренуло...

Пре око 7.500 година Средоземно море пробило је препреку, и формиран је огроман водопад слане воде. Веома брзо се све променило - створено је Азовско море, и направљени су обриси Кримског полуострва, а ниво воде растао је брзином од око пола метра на дан!

Становници су вероватно успели да се склоне на околна брда, али сва њихова насеља и усеви остали су на 140 метара испод нивоа Црног мора, које је постало слано.

Прочитајте још: Свргнут, па отеран у ЛУДНИЦУ: Принц Ђорђе Карађорђевић и Тито су заједно призивали мртве

Можда су становници Мале Азије након овог догађаја побегли у Месопотамију, а њихове приче о катаклизми стопиле су се са предањима о великим изливањима Тигра и Еуфрата?

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas