· · Komentari: 0
MISTERIJA

Čiji je VELIKI POTOP pravi? I kada se desio ako se desio?

Svi narodi imaju svoju legendu o velikom potopu. Da li se, uopšte, dogodio?

1632401942_Depositphotos_13471701_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Sveopšti potop pominje se u predanjima mnogih naroda sveta i u verskim tekstovima, i to uglavnom kao božja kazna za neveru, kršenje zakona, grehe...

Pročitajte još: KLETVA SE OBISTINILA: Karađorđeve ubice nije htela ni zemlja, ni voda, ni ljudi!

Isti mit od Vavilona do Australije

Ovaj mit postoji u Vavilonu, Palestini, Siriji, Jermeniji, Frigiji, Indiji, Burmi, Vijetnamu, Kazahstanu, Kini, Australiji, kao i na brojnim ostrvima širom planete. Legende o drevnoj poplavi prepričavali su naučnicima australijski Aboridžni, sibirski šamani, poglavice polinezijskih i afričkih plemena, potomci Asteka, Maja i Inka.

Kineski način
Kod Kineza, junak Gun i njegov sin Juoj nisu čekali da se bogovi smiluju, već su se borili, gradeći brane, isušujući močvare i pobeđujući zmajeve.
Svi narodi su preživeli "veliki potop"

Pročitajte još: TITA su u Užice doveli četnici, a Kosta Pećanac mu je nabavio dokumenta

Neki su pobegli u oklopu džinovske kornjače ili na leđima gigantskog raka, drugi u ljusci kokosovog oraha, na splavu ili u kanuu. Obično bi bili spaseni kada se bogovi smire i voda opadne.

Pročitajte još: NAJDUŽA NOĆ u istoriji čovečanstva dogodila se 536. godine i trajala je 18 meseci. Šta se tačno desilo?

 

Biblijski veliki potop

 

Najpoznatija verzija je opisana u Bibliji koja je po mnogo čemu slična sa legendama drugih naroda Bliskog istoka... Iako je priča o Noju u hebrejskoj Bibliji postala najpoznatiji mit o poplavama u zapadnoj kulturi, ona pokazuje uticaj ranijih narativa iz Mesopotamije.

Prvi potop se dogodio u Mespotomiji

Pročitajte još: Jauci ubijenog žandarma odzvanjaju SMEDEREVOM: Ubistvo braće Lunjevica bilo je povod za smrt Drage Mašin

Potop napisan klinastim pismom Foto: Piksabej

Pročitaje još: DUH Miroljub teroriše Kosmaj, a jedini spas je da mu se pokaže OVA stvar

Najstarija vavilonska tablica sa pričom o velikoj poplavi datira iz 1637. godine pre nove ere, što automatski znači da je mnogo starija od biblijske verzije. Pronađeni su i fragmenti sumerskog epa, koji je, najverovatnije, uticao na ono što je opisano u Knjizi postanja.

Na klinastim tablicama je Ziusudra - Noe.

Glavni "junak" u Knjizi postanja je Noje; na pločicama sa klinastim pismom Sumera to je Ziusudra, car i sveštenik boga Enkija, dok je na vavilonskim tablicama takođe pomenut Ziusudra, kao 10. car Vavilona. Bog koji spasava u Bibliji je Jahve, kod Sumera Enki, a u Vavilonu - Ea.

Pročitajte još: Najveća komunistička TAJNA: Ko je ubio 4.000 Srba i 12 Nemaca i zašto je Mustafa Golubić viđen u Smederevu?

Pre 5.000 godina
Prema vizantijskom kalendaru, potop je bio 1656. godine od stvaranja sveta - 3853. godini pre nove ere. Prema Starom zavetu potop je počeo 2262. godine od stvaranja sveta, što je 3247. gpne.

Potop je trajao 40 ili 7 dana?

U Bibliji potop traje 40 dana i noći, a nakon toga sledi još 150 dana traženja kopna. Noje je tri puta (u razmacima od po sedam dana) puštao golubove. Sumerski i vavilonski potop traju samo sedam dana i noći, a nalaženje kopna omogućavaju golub, lasta i vrana...

Pročitajte još: U GROBU zazidanom pre dva milenijuma gorelo je SVETLO! U čemu je tajna "večite LAMPE"?

Ima li istine u ovom predanju?

Fosilne školjke pronađene na velikim nadmorskim visinama potvrđuju da je tako nešto sasvim moguće. A "otac" paleontologije Žorž Kivije je čak, kada je opisivao fosile dinosaurusa, imao ideju da oni, iz nekog razloga, nisu ukrcani na Nojevu barku.

Ararat Foto: Piksabej

Najjednostavniji način da se veliki potop objasni (i datira) jeste kraj ledenog doba, pre oko 10.000 godina, kade se nivo svetskog okeana drastično podigao. Međutim, to se nije događalo previše naglo, već svega nekoliko centimetara godišnje, što ne može dovesti do poplave tolikih razmera.

Arheološka iskopavnja u dolinama Tigra i Eufrata potvrdila su da je bilo izliva reka, jer je pod slojem drevnih gradova Mesopotamije starosti oko pet hiljada hodina pronađen sloj gline debljine oko pola metra. Pretpostavlja se da je tada voda preplavila sva naselja, uništavajući ih.

Pročitajte još: Ivanov je pokušao da oplodi šimpanze LJUDSKOM SPERMOM, a cilj je bio jedan! Šta se KRILO iza NAJOZBILJNIJEG svetskog projekta! (VIDEO)

Ogroman vodopad je stvorio Azovsko more

Ipak, zaključeno je da ni izlivanja Tigra i Eufrata nisu bila "taj" potop, već da se radi o trenutku nastanka Bosforskog moreuza. Jer, Crno more nekada je bilo potpuno odvojeno od Sredozemnog i bilo je slatkovodno. NJegov nivo bio je oko 150 metara ispod nivoa svetskog okeana.

Podmornica ima dokaz
Na 20 kilometara od obale, na dubini od 95 metara podmornica je pronašla savršeno očuvane drvene kuće.
Sredozemno more je probilo prepreku i krenulo...

Pre oko 7.500 godina Sredozemno more probilo je prepreku, i formiran je ogroman vodopad slane vode. Veoma brzo se sve promenilo - stvoreno je Azovsko more, i napravljeni su obrisi Krimskog poluostrva, a nivo vode rastao je brzinom od oko pola metra na dan!

Stanovnici su verovatno uspeli da se sklone na okolna brda, ali sva njihova naselja i usevi ostali su na 140 metara ispod nivoa Crnog mora, koje je postalo slano.

Pročitajte još: Svrgnut, pa oteran u LUDNICU: Princ Đorđe Karađorđević i Tito su zajedno prizivali mrtve

Možda su stanovnici Male Azije nakon ovog događaja pobegli u Mesopotamiju, a njihove priče o kataklizmi stopile su se sa predanjima o velikim izlivanjima Tigra i Eufrata?

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.