· · Коментари: 0
ОТКРИВЕНО

ПЛАН ЈЕ БИО ДРУГАЧИЈИ! Скривени трагови испод Мона Лизе откривају ВЕЛИКУ ТАЈНУ (ВИДЕО)

Можда никада нећемо сазнати тајну скривеног осмеха Мона Лизе, али портрет Леонарда да Винчија из 1503. године у уљу открио је једну од његових тајни

1601974430_Depositphotos_28669785_s-2019.jpg
Фото: депоситпхотос

Француски истраживачи користили су камеру високе резолуције која може да ухвати светлост изван видљивог спектра за проучавање ремек-дела до сада без преседана.

Прочитајте још: Зашто дајемо ПОКОЈНИКУ 40 дана? Фантомски ДНК доказује ПОРЕКЛО човека које ће многе УПЛАШИТИ

Слике су откриле тачке угља које су трагови технике - познате као „сполверо“ односно "запрашивање" или „набијање“ - која се користи за преношење обриса са једне скице на нову плочу. Иако је "запрашивање" уобичајена техника, ово је први пут да је непобитно доказано да је коначна Мона Лиза заснована на припремној скици.

Фото: деспосит

Изгледа да неке од сполверо тачака одговарају ранијем, напуштеном пројекту на којем је да Винчи насликао Мона Лизу. Уметничка техника искакања не разликује се од оне која се користи за копирање слике путем паус папира. Да би извршио пренос, уметник прави рупе - било директно у оригиналној скици, било у папиру за цртање постављен преко ње - оцртавајући обрисе слике као низ ситних тачака. Овај образац се затим поставља преко завршног платна и прах - попут графита, креде или пастела - провлачи се кроз рупе, остављајући копију оригиналне скице у стилу „спојите тачке“ на површини на којој ће дело бити бити готово.

Запрашивање је идеално за употребу када нечије платно не прашта грешке, на пример при креирању гравуре или, у случају Мона Лизе, сликања на дрвету тополе које је било мукотрпно припремљено током једне деценије. Леонардо - који је свој занат научио од  италијанског мајстора Андреа дел Верохима - био је навикао да слика на таквим дрвеним плочама које би биле осушене и третиране мешавином лепка, креде и белог пигмента.

Ово ствара глатку, свиленкасту површину на којој се дело може насликати - уз смернице од запрашених тачака пренетих из припремних скица.

 На осталим портретима које је насликао Леонардо има много "сполвера“, објаснили су аутори рада Паскал Коте и Лионел Симонот

На пример, трагови се могу видети у „Дами са хермелином", "Гиневри де Бенци" и "Ла Белле Ферониере", зато нам није јасно да нико није открио то исто код Мона Лизе. Француски истраживачи су користили камеру високе резолуције која може да ухвати светлост изван видљивог спектра за проучавање ремек-дела до детаља и тада је откривен преседан.

Трагови откривају да је да Винчи извршио бројне промене у Мона Лизи од његове оригиналне скице до готовог дела. На пример, у близини инфрацрвеног дела спектра, тим је пронашао доказе да су прсти леве руке Мона Лизе првобитно били предвиђени да буду у нешто другачијем положају.

Прочитајте још: ЦАР Николај је послао експедицију на АРАРАТ која је донела НОЈЕВУ БАРКУ, али су је КОМУНИСТИ уништили!

Господа Коте и Симонот такође су открили доказе да је Мона Лиза насликана на дасци која се претходно користила за прекинут пројекат - таква поновна употреба не би била ретка, с обзиром на време и трошкове који су уложени у припрему плоча од топола.

Докази су се појавили у облику игле за косу са бисером - уобичајеним симболичним украсом који је додан фигурама на портретима.

- Овај припремни цртеж, пронађен је на небу десно од главе Мона Лизе. Чудно је јер не додирује ивицу главе. Чини се да припада претходном пројекту који је Леонардо напустио - написали су истраживачи.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.