Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИСТОРИЈА

Била је увек у сенци млађег брата: Да ли знате ко је била МАРИЈА АНА МОЦАРТ?

Била је старија сестра Волфганфа Амадеуса Моцарта

1619628437_maria-ana.jpg
Фото: Wикипедиа
Oglas

Као и њен млађи брат сматрана је чудом од детета. Више од три године, Марија Ана Моцарт је са својим пет година млађим братом гостовала по многим европским метрополама, од Лондона и Париза, до Минхена и Беча, и била запажена као једна од најбољих пијанисткиња своје генерације.

Прочитајте још: Нико се у историји Србије није звао као он: Да ли знате о коме је реч?

Њихов отац, Леополд Моцарт, који је био дворски музичар, почео је да учи своју ћерку да свира чембало када је имала седам година. Нанерл је, баш као и њен брат, умела да одсвира најкомпликованија дела и да запише ноте било које композиције коју је чула. Леополд је 1764. године, писао у једном писму: Моја девојчица свира најзахтевнија дела која имамо, са невероватном прецизношћу и тако изванредно. Ово све говори да је она, иако јој је тек дванаест година, један од најбољих пијаниста у Европи.

Марија Ана Моцарт је са турнејама завршила када је напунила осамнаест година. Она је тада стасала за удају и није јој више било дозвољено да иде на турнеје с њима. Док су њих двојица путовали по Европи, Нанерл је седела у Салцбургу и учила женске послове, попут шивења, чекајући да се уда. Међутим, у брачне воде је упловила тек 1784. године, а у међувремену се бавила компоновањем. Остало је сачувано писмо које је Волфганг послао својој сестри из Рима 1770. године, у коме се одушевљава њеном композицијом. Нажалост, њена дела нису позната.

О њеној судбини је поново одлучио њен отац Леополд, када ју је приморао да одбије понуду за брак Франца д’Иполда, у ког је била заљубљена. Уместо за њега, Нанерл се на крају удала за Јохана Баптиста Франца, који је већ двапут био удовац и имао петоро деце. Марија Ана Моцарт му је родила још троје.

Њен супруг је преминуо 1801. године, а она се потом вратила у Салцбург, где је радила као професор музике. Била је лошег здравља, због чега је ослепела 1825. године. Четири године касније 29. октобра 1829, Марија Ана Моцарт умире у својој 78. години. Сахрањена је на гробљу Светог Петра у Салцбургу.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas