Oglas
· · Komentari: 0

Da li čitate knjigu pre odlaska na spavanje? Naučnici objašnjavaju zašto to ipak nije dobra ideja

Mnogi od nas vole da se uveče pred spavanje opuste uz dobru knjigu. Ipak, najnovije studije pokazuju da je možda ipak bolje čitanje ostaviti za neko drugo doba dana.

1645801571_book-ga8b11d0c6_1280.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Oni objašnjavaju da čitanje knjige u krevetu može da dovede do nesanice, a kasnije i drugih poremećaja spavanja.

- Ukoliko ste dugo budni nakon što legnete u krevet, to će imati negativan uticaj na vaš mozak. Naime, on onda ne zna da li treba da bude budan ili je vreme za spavanje - objašnjava doktor Daniel Rifkin.

Stručnjak za cirkadijalni ritam, doktor David Kenvej, slaže se da većinu zanimljivih aktivnosti treba obavljati van kreveta, uključujući i čitanje. To ne znači da čitanje ne može biti odličan način da se opustite i pripremite za spavanje.

Pročitajte još: Osećate se bezvoljno i manjka vam energije? Uradite ovih 5 FENG ŠUJI poteza i osmeh će vam se vratiti na lice

Knjige, posebno one koje nisu previše mentalno stimulišuće ili uznemirujuće, mogu da vam pomognu i odvoje nas od dnevnih stresora koji mogu da nas drže budnima noću.

Ali idealno bi bilo, kaže Rifkin, da ih čitate van svoje spavaće sobe.

– Pokušajte da pronađete udobno mesto za čitanje. Kada se osećate umorno i oči vam postanu teške, tada idite u svoju spavaću sobu kako bi vaš mozak podsvesno povezao to mesto sa snom – savetuje.

Pospanost treba da se dogodi van spavaće sobe, tako da kada odete u krevet i prislonite glavu na jastuk brže zaspite. Kako biste vreme čitanja učinili još više opuštajućim, uključite “meko” toplo osvetljenje. Dok jarka svetla koja imaju plavu boju u sebi, imaju tendenciju da šalju energični signal telu, prigušena, toplija svetla su bolja za smirivanje.

Iz tog razloga neki stručnjaci preporučuju da se u svakoj prostoriji odredi jedno svetlo za dnevnu upotrebu i jedno za noćnu. Slobodno zapalite sveću ili pokrenite difuzor, pokrijte se udobnim ćebetom i uključite neku opuštajuću melodiju, bilo koju nestimulišući aktivnost koja će vam pomoći da ovo najvažnije prelazno razdoblje između budnosti i spavanja učinite prijatnijim.

Pročitajte još: Napravite domaću PRIHRANU ZA CVEĆE koja će preporoditi vaše kućne biljke

Izdvojite sebi ovo vreme za odmor svake noći i ono će dobro doći vašem snu, a na kraju, i vašem mentalnom zdravlju i nivou stresa. Stručnjaci za spavanje slažu se da bi krevete trebalo da rezervišemo za spavanje i ništa drugo.

Ako često čitate u krevetu i nemate probleme sa spavanjem, samo napred. Ali ako vas knjige drže budnim noću, mogli biste čitanje da “izbacite” iz spavaće sobe i da potražite novi prijatan prostor za vašu noću rutinu opuštanja.

BONUS VIDEO

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas