Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Десет трикова за опуштање: Можете да их примените свакодневно

Медитација може бити моћно средство за смањење нивоа стреса и повећање осећаја среће. Међутим, како стручњаци за ментално здравље истичу, то није једини алат и не функционише исто за све.

1693388133_shutterstock_473080843.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Додавањем више алата за ментално здравље, моћи ћете боље да се носите са тим неизбежним тренуцима преоптерећености, анксиозности или нелагодности.

10 најбољих начина да се осећате смирено и срећно без медитације

1. Користите своју недоминантну руку

За многе људе уметност пружа осећај терапијског ослобађања. Нилоу Есмеилпур, клинички саветник, предлаже да покушате да цртате, пишете или сликате својом недоминантном руком.
Коришћење ваше недоминантне руке присиљава вас да успорите и концентришете се на задатак који имате. То може бити ослобађајуће искуство које отвара нове путеве у мозгу и пружа одмор од рутинских образаца размишљања.

2. Вођење дневника

Дневник је још један алат који вам може помоћи да се осећате смирено и срећно - посебно ако се фокусирате на позитивно док пишете.
„Направите дневник захвалности користећи уметничке елементе попут скица, колажа или чак дигиталних медија“, саветује Брент Меткалф , социјални радник и терапеут. Изражавање захвалности креативним средствима појачава позитивне емоције. Док се фокусирате на ствари на којима сте захвални и преводите их у визуелни облик, јачате неуронске путеве повезане са срећом и задовољством.
Можете и да водите дневник својих насумичних дела љубазности, колико год она била велика или мала. Активним размишљањем о овим акцијама у дневнику, појачавате позитивне емоције повезане са љубазношћу и емпатијом.

3. Шумско купање

Урањање у природно окружење је још један одличан начин да побољшате расположење и смањите ниво стреса. Повезивање са природом, чак и у малим дозама, доказано смањује хормоне стреса и повећава осећај благостања. Може вам помоћи да се осећате утемељеније и повезаније са светом око себе, пружајући одмор од градске верве.

4. Време за игру

Нилоу Есмеилпур предлаже да се одвоји време за игру: “Игра није само за децу; то је витални аспект људске креативности и опуштања. Укључивање у игриве активности може донети радост, смањити стрес и поново вас повезати са једноставнијим, интуитивнијим начином постојања", каже она.

5. Физичка активност

Вежбање може имати огроман утицај на ваше ментално здравље, каже ЏејТрамбадија, клинички психолог: „Редовно вежбање је повезано са ослобађањем ендорфина, који природно подижу расположења.”„Физичка активност такође смањује хормоне стреса и може побољшати ваш општи осећај благостања.
Иако би све што убрзава ваш откуцај срца требало да има утицаја, Меткалф каже да постоји једна врста вежбе која је кориснија од осталих: јога смеха. "Када се смејете, ваше тело ослобађа ендорфине, који су природни подизачи расположења. Укључивање у јогу смеха помаже вам да се ослободите самосвести, промовишете друштвено повезивање и изазивате истинско осећање среће."

6. Друштвене везе

Ако желите да се осећате срећно и смирено, такође је од суштинског значаја да негујете своје везе са другима, каже Трамбадија. У ствари, према студији из 2007. објављеној у часопису Псyцхиатрy , јаке мреже социјалне подршке су кључне за наше физичко и ментално здравље.

7. Позитивне афирмације

Позитивна самопотврђивања могу да трансформишу нашу слику о себи, чинећи да се осећамо мирније. „Наши умови верују у оно што им кажемо да верују“, каже Малори Гримсте, терапеуткиња за ментално здравље специјализована за рад са тинејџерима. "Афирмације су одличан начинда своје мисли прилагодимо позитивнијем или кориснијем начину размишљања. Важно је имати на уму да не можемо увек да контролишемо своје аутоматске мисаоне одговоре, али можемо да вежбамо понављање или афирмацију других кориснијих начина размишљања“.
Афирмације вам такође могу помоћи да "премостите јаз" између лоших и добрих осећања, каже Гримсте: „Једноставан начин да премостимо јаз од места где смо сада до места где желимо да будемо јесте да комбинујемо потврђивање и афирмације са речима 'иако'”.
Ево шаблона: „Иако (убаците непријатно искуство или мисао), јесам (убаците потврду на којој радите)“. На пример, могли бисте рећи: „Иако жалим због тешког губитка, још увек могу да нађем неку радост или сврху у сваком дану.“

8. Повежите се са телом и умирите га

Гримсте каже да је такође важно обратити пажњу на своје физичке реакције на стрес када су времена тешка.
"Ово је једна од мојих омиљених стратегија да се осећам мирније и срећније", каже она. „Укључивање у тренутне сигнале или реакције вашег тела ће вам дати назнаке како да умирите ту реакцију. На пример, када сам узнемирен, грло ми се веома осуши и осећам да се формира грудва. Ако попијем хладну воду, грло ми се опушта и осећам се боље. Неки други примери самоумиривања су гледање утешне емисије, ношење комада одеће у коме се осећате пријатно, слушање музике која вам подиже расположење и још много тога."

9. Добар сан

Лош сан може учинити да се осећате још горе. Већина одраслих би требало да има за циљ седам до девет сати сна у току ноћи, иако многи од нас не испуњавају овај циљ.
Због тога стручњаци препоручују да се фокусирате на хигијену спавања тако што ћете утврдити редовно време за спавање и буђење, припремити спаваћу собу за спавање, добро јести, вежбати и рано искључити уређаје.

10. Без мултитаскинга

Савремени свет захтева да стално повећавамо своју ефикасност. Међутим, ако се посветите једној по једној активности може учинити да се осећате знатно смиреније и срећније. Фокусирање на један по један задатак може довести до већег осећаја постигнућа и смањеног стреса у поређењу са мултитаскингом.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas