Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЕЛЕКТРИЦИТЕТ

ЕЛЕКТРИЦИТЕТ У ПРСТИМА - стручњаци објаснили зашто нас ПЕЦКА кад ДОДИРНЕМО СТВАРИ!

Сви смо осетили, али ево шта значи.

1648983584_ograda.jpg
Пхото:Профимедиа
Oglas

Ових дана многи се жале да их шта год да додирну пецне струја. Пецка кад додирнемо кваку, кад се рукујемо са неким, док се облачимо, скидамо одећу, а фризура тешко остаје онаква какву смо наместили. За ову појаву постоји веома једноставно објашњење.

- На прелазу између зиме и пролећа било је суво време и тај суви ваздух био је заслужан за то што нас је пецкало све што смо додирнули. Влажан ваздух је добар проводник, односно, наелектрисање се кроз влажан ваздух лакше креће него кроз сув. Овде говоримо о статичком електрицитету. Он се накупља на нашој кожи и жели да се ослободи кроз различите проводнике. Настаје због неравнотеже електрона међу материјалима који се додирују и манифестује се тако што осетимо благо пецкање у контакту са металним предметима, електричним уређајима или људима- каже Александра Гочанин.

Појашњава да на ниво наелектрисања, а самим ти и учесталост пецкања, утичу и материјали које користимо свакодневно, као и одећа коју носимо.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СВЕТСКА А НАША: Констракта потписала уговор са највећом издавачком кућом на свету - ВИРГИН РЕЦОРДС

- Што више носимо природне материјале на пример памук или лан, то смо више заштићени од статичког електрицитета. Материјали попут вуне, полиестера или најлона су добри изолатори и лако сакупљају наелектрисање на својој површини и не могу да га ослободе. Трењем се такође повећава наелектрисање. У свим овим ситуацијама можемо да осетимо благо пецкање у додиру са другим предметима. Може чак и вода да вас пецне, јер је пуна каменца и различитих соли- наводи доценткиња.

Пхото:Профимедиа

Статички електрицитет, популарно пецкање, може да буде веома непријатан. Ако замислимо да први благи удар добијемо ујутру док се пресвлачимо, потом на послу пецкају различите радне површине, сусрет са пријатељима почне са – Ајјј... пецнула си ме, до облачења пиџаме. Ипак, ова врста наелектрисања није опасна.

- То јесу напони који се чине великим када се појаве варнице, крећу се између две хиљаде и четири хиљаде волти, али су струје које ми осећамо јако мале. Пошто се преносе само по површинском слоју наше коже, не могу да буду опасне по наше здравље- појашњава Александра Гочанин.

Овај „проблем" може релативно лако да се реши. Најбоље би било да из гардеробе избацимо одећу од синтетичких материјала. Овлаживачи за ваздух, у ово време, такође су добро решење. Ако је влажност ваздуха између 40 и 50 процената у просторији, пецкања неће бити.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Поред Бруса Вилиса, и ове холивудске личности ПАТЕ ОД АФАЗИЈЕ

Такође, требало би да се позабавимо и својом кожом. Хидратантне креме смањиће свакако ниво статичког наелектрисања и одмах ће нас мање пецкати све око нас.

Као деца учили смо практично о наелектрисању. Када протрљамо лењир о косу, он ће привлачити папириће, ако то учинимо с надуваним балоном моћи ћемо да га „залепимо" за зид.

Ако вам фризура ових дана није онаква какву желите, замените чешаљ или четку за косу. Уместо оног са пластичним зупцима и четака са синтетичким влакнима, узмите дрвени чешаљ.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas