Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

"ЛЕТЕЋЕ КОЗЕ": Мрачна истина иза приче о мароканским козама које живе на дрвећу (ФОТО/ВИДЕО)

Мароканске козе које се пењу по дрвећу доспеле су на насловне стране последњих година. Често се описује као природни феномен јединствен за северноафричку нацију, њихово пењање је у извесној мери инстинктивно: козе привлаче воћке, поготово дрво аргана и агилне какве јесу, пењаће се да дођу до кашастих посластица

1654597891_fjgh.jpg
Фото: Принтскрин/Јутјуб
Oglas

Мароко доживљава најгору сушу у последњих неколико деценија, што отежава пољопривредницима да узгајају усеве у овом западном региону Маракеш-Сафи. Почевши од раних 2000-их, неки су почели да "саде" своје козе на дрвеће како би зарадили напојнице од туриста. 

Прочитајте још: Смеју ли мачке да ЈЕДУ МАСЛИНЕ? Истина о опсесији ваших љубимаца укусном намирницом

Овај феномен је пропраћен критикама од стране заговорника добробити животиња као што је Лиз Кабрера Холц:

„Овим животињама се манипулише и експлоатише“, каже она. „Не крећу се слободно. Немају приступ храни, води, па чак ни хладу. Бити приморан сатима остати на дрвећу није нормално понашање."

"Летеће козе"

Козе смештене на дрвећу Марока су „обучене да то ураде као спектакл“, каже туристички водич из Маракеша Мохамед Еламрани. „Могу да се пењу на дрвеће, па чак и на планине, и заиста су добре у томе. Неки од мојих гостију их називају летећим козама. Желе да их виде јер ништа слично не постоји нигде другде на свету.” 

„Неки људи плаћају 10 дирхама [око једног долара]“, каже он. Неки дају и 10 долара. „То није као продаја кромпира – не постоји једна одређена цена.” Сељаци кажу да је новац кључан за бригу о женама, деци и животињама.

Један од саљака је објаснио да је почео да ставља козе на дрво 2019. након што му је пропао усев пшенице. Тада би се, по добром дану, зауставило најмање 10 возила, а он би кући однео око 20 долара. Затим, током карантина током пандемије, све осим једне од његових 13 коза умрле су од глади. Након што су се границе поново отвориле, ствари су се нормализовале.

Прочитајте још: ВЕТЕРИНАРИ УПОЗОРАВАЈУ: Ових 9 намирница никада немојте давати псу, јер може доћи до СМРТНОГ исхода

Биће потребно до шест месеци да се козе тренирају, додао је овај сељак. „Оне су веома паметне, оне су као људи. Једино што не могу је да причају“, додаје он са осмехом. „Али неке од њих су веома тврдоглаве. Оне воле да лутају.” 

Обука укључује мамљење коза на дрво аргановим воћем и зрном и гурати их на место штапом. Козе су често везане за дебло дрвећа како би туристима било лакше да се фотографишу са њима.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas