· · Коментари: 0
ПОТРОШАЧКЕ НАВИКЕ

Психолог Милица Милорадовић одговара: Да ли трошимо мање због епидемије?

Психолог Милица Милорадовић Станковић наглашава да шопинг сам по себи не мора бити лош. Проблем је када то постане вид компулсивног понашања чија је сврха тренутно растерећење или испуњење, па и скретање пажње са важнијег проблема

1613995067_Depositphotos_377088262_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Пандемија вируса корона приморала нас је да сагледамо животне околности и приоритете. Да ли сада имамо другачије потрошачке навике и однос према новцу?

Ако се сетимо претпразничне шопинг грознице, рекло би се да се није, јер најупорније није поколебало ни чекање у редовима, скраћено радно време и затворени тржни центри викендом. Други су се окренули  куповини преко интернета.

Прочитајте још: Прославила ју је Кери Бредшо, а након две деценије ова ТОРБА поново осваја свет (ФОТО)

- Специфичне околности некима су живот окренуле наглавачке. Кућни буџет је у многим породицама претрпео измене. Није реткост чути да је неко остао без посла. Људи су били принуђени да мењају и потрошачке навике. Када је реч о емоцијама, био присутан осећај страха. Страх је, нарочито у почетку, попримао облик панике, па се јавио феномен паничне куповине - каже Милица Милорадовић Станковић, психолог.

Страх је изазовао паничну куповину.

Чему нас је научила криза изазвана пандемијом када је реч о личним финансијама?

Шопохоличаре није зауставила ни пандемија Фото: Пиксабеј

- Ово је био тренутак да размислимо шта нам је стварно важно и колико су одређене ствари које купујемо суштински неопходне. Добили смо прилику да направимо приоритете и потрудимо се да боље планирамо располагање и управљање новцем - истиче психолог.

Прочитајте још: Представљамо вам НАЈПОПУЛАРНИЈУ боју: За "пенастом косом" полудео је СВЕТ (ФОТО)

Паника празни новчаник
Људи посматрају друге како неконтролисано купују непотребне количине основних намирница, а у страху да неће бити довољно хране за све, почињу да се понашају исто. Стрес и неизвесност помућују разум. Иза оваквог понашања крије се осећај да немамо контролу над ситуацијом. Гомилањем најважнијих животних намирница умирујемо себе да смо бар на неко време безбедни.

Навике су укорењена понашања која се тешко мењају, па изузетак нису ни оне у вези са новцем и куповином. Маркетиншки стручњаци чак наводе и одређене типове купаца. Неки људи се усмеравају само на неопходне ствари, док постоје и они који купују због уживања.

Многи часте себе скупим стварима због дуге изолације, али то је кратког даха

- Није нереално очекивати да ће нам повратак у уобичајене токове вратити и рутину куповине које смо имали. Појединци су, заиста, ревидирали трошење новца. Код неких људи покренуће жељу да угоде себи након дугог времена проведеног у ванредним околностима. То ће их подстаћи да купују више него иначе, чак и скупље производе које раније не би себи приуштили. Ипак, такви "испади" у понашању углавном су кратког даха - истичеМилица Милорадовић Станковић, психолог.

Прочитајте још: Како се носи ОЛОВКА СУКЊА: Симбол елеганције и одважности већ 70 година

Једна од лекција коју су људи могли извући из ове ситуације је: без многих ствари смо могли и преживели. Наравно, не треба живот сводити на преживљавање, али није лоше подсетити се шта је нужно и примарно, а шта је опционо. Материјално је постало релативно, људи су се усмерили на очување здравља, неговање међуљудских односа, породичне блискости. Значај менталног здравља постао је очигледан. Људима је недостајао одлазак у кафић, можда и више него у тржне центре - пре свега због дружења.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.